Seagate pending sector

Tapasztalatok merevlemezekkel, SDD-kkel, USB eszközökkel, merevlemez vezérlőkkel, alaplapokkal kapcsolatban.

Seagate pending sector

Postby csigabiga » 2011.01.05. 10:49

Lemez vezérlő,Intel(R) 82801GBM/GHM (ICH7-M Family) Serial ATA Storage Controller - 27C4 (ATA)
Lemez modelszám,ST9160310AS
Lemez revízió,0303
Lemez sorozatszám,5SV1FEHZ

A fenti típusú lemezzel való tapasztalatomat szeretném megosztani röviden: volt vele némi problémám (valószínűleg szoftveres hiba miatt), ezért ghostot készítettem a lemezről. A teljes mentés során a 197 és 198-as SMART értékek mindig együtt emelkedtek 17-ig. A rövid és a hosszú önteszt is leállt hibával 30 másodperc után. Az értékek ezután fokozott lemezhasználat során sem emelkedtek. Formázni még nem akartam, mert ezen van a rendszer és úgy sejtettem, hogy nem lehet olyan nagy a baj. A Seatools for DOS segítségével végül sikerült a hosszú önteszt és javította is mind a 17 hibát. A meglepetés: az 5-ös SMART érték: reallocated sectors count nem emelkedett, így a lemez kondíciója viszont látványosan javult. Azóta a HD Sentinelből is lefut a rövid és a hosszú önteszt is hiba nélkül. Ez az egész így eléggé zavarbaejtő volt számomra, hiszen a 198-as érték magyarázata szerint ezek javíthatatlan szektorok. A szöveges értékelés is arra engedett következtetni, hogy ezek talán hibás szektorok és a következő rájuk történő írási művelet során át lesznek helyezve. Azt sem értem, hogy az önteszt miért csak a DOS-os programból futott le.
csigabiga
 
Posts: 1
Joined: 2011.01.05. 09:59

Re: Seagate pending sector

Postby hdsentinel » 2011.01.05. 12:47

Ahogy írtad, elképzelhető, hogy nem "valódi" merevlemez-hibák kerültek feljegyzésre, mivel más behatások (pl. adatátviteli hibák, tápellátás ingadozás, hirtelen túlfeszültség, stb...) is okozhatják bizonyos S.M.A.R.T. attribútumok ilyen mértékű változását.

Ilyenkor a lemez felületének teljes felülvizsgálata (Sentinel-ben Lemez menü, Felület teszt -> Lemez felületének újrainicializálása) segíthet és javíthatja az állapotot.
Minden bizonnyal a DOS-os teszt-program is hasonló tesztet hajtott végre első körben és a stabil állapotú felületen már (természetesen) lefut a rövid és részletes önteszt is. Ezek elvileg már Windows alatt is lefutnak, de bizonyos esetben a vezérlő driver-e beleszól a dologba (pl. leállíthatja a tesztet idő előtt).
User avatar
hdsentinel
Site Admin
 
Posts: 2404
Joined: 2008.07.27. 17:00
Location: Hungary


Return to Támogatott hardver eszközök

Who is online

Users browsing this forum: No registered users