SSD 0% health

A program használata során mit, hol, hogyan és főként miért?

SSD 0% health

Postby firebeibe » 2014.11.19. 17:21

Üdv

Vettem a lenti képen látható SSD-t, hogy majd WoW alá jó lesz, viszont amikor kipróbáltam egyáltalán nem csökkent a töltési idő, holott másoknak SSD-vel a töredékére csökkent. Na ekkor néztem meg Hd Sentinelben, és egyből a lenti kép fogadott. Vissza is vittem garanciára, azonnal cserélték is egy ugyan ilyenre, amin szintén 0% a kondíció (és valószínűleg a teljesítmény sem 100%, mert aligha gyorsabb mint a HDD). Sata2 van csak az alaplapon, de azzal sem kéne egy HDD szinjére lassulnia a cuccnak, nem?

CrystalDiskMark is szégyenteljes teljesítményt mutat.

A képek:

Image
Image
Last edited by firebeibe on 2014.11.19. 21:26, edited 1 time in total.
firebeibe
 
Posts: 2
Joined: 2014.11.19. 17:08

Re: SSD 0% health

Postby hdsentinel » 2014.11.19. 19:55

Üdv.

A képeken nem látszik, vélhetően egy nagyon régi Hard Disk Sentinel verzióval lett az SSD ellenőrizve, ami még az SSD előtt jelent meg.

Ilyen esetben az SSD természetes, hogy nem valós állapotot mutat, mivel a legtöbb SSD speciális ellenőrzési módszert igényel, az általuk biztosított állapot-adatok megtéveszthetik a korábbi program-verziókat. Ezért már gyanús, hogy nincs hiba - de 0% a kondíció.

Érdemes lenne a képek helyett a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót használni a hivatalos (megvásárolt vagy próba) legújabb verzióval (4.50 vagy még inkább ezzel: http://www.hdsentinel.com/beta4/hdsentinel_pro_setup45011.zip ), ebből egyrészt kiderül a valós állapot (mivel ezek már korrektül felismerik és jelzik ezt az SSD-t) másrészt kiderülhet, mitől lassabb, mint kellene. Ha SATA II maximális sebességét hozza, az már elég kedvező, jóval gyorsabb, mint egy HDD (a szinte elhanyagolható elérési időről nem is beszélve). Lehet, hogy alaplapi illesztőprogramot kellene frissíteni - ez is a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opció használata után kiderül.
User avatar
hdsentinel
Site Admin
 
Posts: 2367
Joined: 2008.07.27. 17:00
Location: Hungary

Re: SSD 0% health

Postby firebeibe » 2014.11.19. 21:25

Köszi, tényleg a túl régi verzió volt a probléma, ezzel már mindent rendben ír. Viszont sebesség terén még mindig nem túl lenyűgöző, küldtem egy reportot ugyan ezzel a névvel, nem tudom mennyi ilyet kaptok naponta, de ha nem csillagászati mennyiségűt és esetleg rá tudnátok pillantani annak nagyon örülnék :p
firebeibe
 
Posts: 2
Joined: 2014.11.19. 17:08

Re: SSD 0% health

Postby hdsentinel » 2014.11.20. 15:25

Megjött a riport igen!

A legvalószínűbb oka a lassulásnak, hogy nincs megfelelően telepítve az illesztőprogram a merevlemez-vezérlőhöz (jelen esetben az alaplapi chipset-hez), melyre az SSD csatlakozik.

Ahogy az Információk oldalon is látható:

Disk Controller . . . . . . . . . . . . . . . . : Standard Dual Channel PCI IDE Controller (ATA) [VEN: 8086, DEV: 3A20]

Ez általában korlátozott funkcionalitást, valamint alacsonyabb sebességet eredményez.
Különösen, hogy nem AHCI üzemmódban megy az alaplapi vezérlő, ez a sebességet csökkenti.

Érdemes lenne megpróbálni az Intel chipset telepítőcsomag telepítését. A program honlapján a Támgatás -> Driver Zóna oldal pontosan erre a célra készült, hogy a megfelelő vezérlőhöz tartozó illesztőprogramok innen letölthetőek legyenek.
Jelen esetben a javasolt illesztőprogram:
http://www.hdsentinel.com/driver/stor_allos_10.5.0.1026_pc.zip
vagy
http://www.hdsentinel.com/driver/stor_win7_8_11.6.0.1030_pv.zip

Telepítés és újraindítás után remélhetőleg gyorsabb lesz az SSD. Ha mégsem, akkor meg kellene fontolni a számítógép indulásakor a BIOS SETUP megnyitása (általában DEL vagy F2 gombokkal érhető el) után a merevlemez vezérlő üzemmódját AHCI-ra állítani. Azonban ilyenkor komoly az esély, hogy nem fog elindulni a rendszer (szintén a hiányzó illesztőprogramok miatt) ezért ehhez a váltáshoz akár teljes újratelepítés is szükséges lehet.
User avatar
hdsentinel
Site Admin
 
Posts: 2367
Joined: 2008.07.27. 17:00
Location: Hungary


Return to Kérdések

Who is online

Users browsing this forum: No registered users