Lemez felpörgése során probléma - valós baj-e?

A program használata során mit, hol, hogyan és főként miért?

Lemez felpörgése során probléma - valós baj-e?

Postby tomaszevics » 2014.03.26. 23:08

Kedves HDS!

Az utóbbi 1-2 hónapban előfordult többször is, hogy egy alkalmazás futtatása közben megállt a kép, de mozgott az egér, és ki tudtam lépni asztalra is, de semmi más. Gép újraindításánál a merevlemez felpörgött, majd újra, és újra. Kikapcsoltam, megmozgattam a táp- és az adatkábelt is, majd visszakapcsoltam, és működött. Pár napja egy ugyanilyen esetnél jött a hibaüzenet, hogy meghibásodás várható, kondíció 0%. Mentettem, kicseréltem mindkét kábel csatlakozóját másikra, azóta (még) nem volt gond. A kérdésem az, hogy amennyiben nem lesz több ilyen probléma és nem fog növekedni a "Spin Retry Count"(10) vagy a "felpörgési hibák"(4) száma, érdemes-e lecserélni a merevlemezt, vagy valószínűbb, hogy bírni fogja még? Garancia nem érvényes már.

Előre is köszönöm a választ!
tomaszevics
 
Posts: 1
Joined: 2014.03.26. 01:16

Re: Lemez felpörgése során probléma - valós baj-e?

Postby hdsentinel » 2014.03.27. 17:09

Köszönöm a kérdést!

Igen, jó volt az elgondolás: az ilyen hirtelen megállás (kifagyás) ill. felpörgés/leállás hátterében szinte minden esetben a kábelek, csatlakozások problémája áll, ilyen esetben a merevlemez működésében komoly zavarok léphetnek fel.
Kábelek mozgatása, esetleg cseréje után ideális esetben a probléma megoldódik (legalábbis egy időre), de a merevlemez feljegyezheti, hogy komoly gondok adódtak.
Érdemes a kábeleknél minimalizálni a problémák forrását, pl. laza/lötyögős SATA kábelek helyett jobban illeszkedő (fém-zárral rendelkező) kábelt választani. Tápellátásban pedig a táp-elosztókat, 4-pin -> SATA átalakítókat, de akár lehetőségek szerint a moduláris tápegységeket is mellőzni, melyek hosszú távon mind kontakthiba-források lehetnek.

Ha az állapot stabil marad, nem változik hosszabb távon (több leállás / felpörgés után), akkor elméletileg a merevlemez még használható. Amíg pörög, nincs gond, sem sebesség-csökkenés, sem más probléma.
Azonban (kicsi az esély, de nem zárható ki), hogy a felpörgés/leállás közben fizikai sérülés is történt, így érdemes fokozott óvatossággal használni, esetleg alapos tesztelésnek vetni alá, hogy ettől függetlenül jól működik: http://www.hdsentinel.hu/faq.php#test
User avatar
hdsentinel
Site Admin
 
Posts: 2325
Joined: 2008.07.27. 17:00
Location: Hungary


Return to Kérdések

Who is online

Users browsing this forum: No registered users