változó kondíció, eltérő hibaszámok

A program használata során mit, hol, hogyan és főként miért?
walaky
Posts: 2
Joined: 2014.01.17. 08:35

változó kondíció, eltérő hibaszámok

Post by walaky »

Hello.

Egy kicsit fura esettel állok szemben, bár lehet, hogy csak nekem az :)
Vettem használtan egy 1Tb-os WD vinyót, beraktam a gépbe, 97%-os kondiciót mutatott a program, 3 bad sectort, 1 gyenge szektort, és némi adatkapcsolati hibát jelezve. Teszt gyanánt felmásoltam rá 700 giga adatot, majd már a másolás közben leesett a kondíció 50%-ra, és a gyenge szektorok száma felszökött 65 ezerre, valamint a várható élettartam a korábbi maximális több, mint 1000 napról leesett 406-ra. A rövid önteszt lefut, a részletes azonban 2.5 perc után mindig kiakad. Lefuttattam egy Felület teszt/olvasási tesztet, ami viszont (az alapinformációhoz képest) fura eredményt adott. 1db sérült (nem hibás) szektort talált összesen, valamint 2 másik árnyalata volt eltérő, az egyik épphogy észrevehetően, a másik kicsit markánsabban sötétedett. Ráadásul a teszt alatt visszaállt 97%-ra, valamint már nem is ír gyenge szektort, csak a 3 rosszat, és újra bő 1000 nap a várható.
Melyik adatoknak higgyek? Mitől lehet ez az ugrálás, és mennyire kell tőle megijedni?
User avatar
hdsentinel
Site Admin
Posts: 3010
Joined: 2008.07.27. 17:00
Location: Hungary
Contact:

Re: változó kondíció, eltérő hibaszámok

Post by hdsentinel »

A leírt eset nem olyan ritka, sőt ;) Természetesen mindegyiknek hinni kell, hiszen végig teljesen pontos képet kaptunk az állapotról, annak változásáról.

A merevlemez folyamatosan érzékeli és rögzíti a működés során felmerülő problémákat, hibákat - melyeket a Hard Disk Sentinel program kiolvas, feldolgoz és ezek ismeretében értékel - mind szövegesen, mind a kondíció %-ban.

Amikor megérkezett, az utolsó ismert állapot (97% kondíció, leírva, hogy milyen hibák állnak a háttérben) jelent meg.

Ilyenkor "teszt ganánt" természetesen valódi tesztelést érdemes végezni, amivel felszínre hozhatók az esetleges további problémák és ha van ilyen, azok javíthatóak is. Erre pontosan a Hard Disk Sentinel-ben található tesztek a legalkalmasabbak, ahogy a

http://www.hdsentinel.hu/faq.php#test
(Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?)

oldal is javasolja.

Így kijöhetnek olyan hibák is, melyek esetleg szállítás, tárolás során keletkeztek - vagy "csak" az új környezettel kapcsolatosak, pl. táp- vagy adatkábel/csatlakoztatási problémák. Utóbbiak elég sokszor állnak "gyenge szektorok" megjelenésének hátterében. Ezek nem feltétlen utalnak komoly merevlemez-hibára, általában a működési környezettel függnek össze, de gondot, adatvesztést és rendszer-instabilitást okozhatnak, ami miatt természetesen fokozott figyelemmel mutatja a program őket (és persze a csökkenő kondíció miatt a várható élettartam is csökken, ahogy a Súgó is ezt írja).

Ideális esetben további használat, valós tesztelés (ahogy tapasztalható) javítja ezeket a hibákat, aminek következtében ha kiderül, hogy tényleg nincs merevlemez-probléma, "csak" a kábelek/csatlakoztatás okozott gondot, a gyenge szektorok akár teljesen eltűnhetnek és a kondíció is javul.

A Hard Disk Sentinel-ben a felület teszt pedig megmutatja a jelenleg használt adatterület állapotát.
Fontos tudni, hogy a felderített és a szöveges értékelésben jelzett hibás szektorok már nincsenek további használatban. Ilyenkor a merevlemez ezeket megjelöli, így biztosítva, hogy többet a fej ne írjon oda, ne olvasson onnan. Ez a lemez teljes élettartamára vonatkozik és teljesen függetlenül működik a használt operációs rendszer(ek)től, programoktól, azaz az ilyen szektorok többet nem érhetőek el. Minden további ide irányuló írás/olvasás a tartalék területre kerül átirányításra.

Ezek a hibás szektorok a későbbiekben valódi problémát már nem okoznak, viszont akkor lehet gond, ha az ilyen szektorok folyamatosan szaporodnak.

Ezért ideális esetben a teszt nem talál hibát, megerősítve, hogy a korábbi hibás szektorok már a használatból kizárásra kerültek, a teljes adatterület pedig gond nélkül használható. A sötétebb zöld blokk arra utal, hogy ott a merevlemez lassabban dolgozik, mint elvárható lenne - valószínű, hogy a hibás szektor(ok) is azon a környéken voltak korábban, így ha ismételt, többszöri tesztelés után is mindig azonos az eredmény, akkor lehetséges, hogy ott fog hibázni valamikor a későbbi használat során. Ha ez a lemez jól meghatározható területén (pl. a végén) helyezkedik el, esetleg érdemes olyan partíciót készíteni, amibe ez a blokk nem esik bele, így a kapacitásból kicsi lejön, de mivel a merevlemez a kérdéses részt nem fogja írni/olvasni, nem lesz gond.

További információk:

- a szöveges értékelés melletti "?"-re kattintva
- http://www.hdsentinel.hu/faq.php#test
- http://www.hdsentinel.hu/faq.php#badsectors

A Lemez -> Felület teszt eredményéről, hibás szektorokról általában (angol nyelven):
http://www.hdsentinel.com/hard_disk_cas ... ectors.php
(itt pl. a merevlemez utolsó kb. 20%-ára nem érdemes partíciót készíteni, ahol az első vörös blokk megjelent).

Gyenge szektorokról általában (angol nyelven):
http://www.hdsentinel.com/hard_disk_cas ... ectors.php


Érdemes a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót használni, így a teljes állapot ellenőrizhető, az alapján többet lehet mondani. Akár többször is pl. a tesztek lefutása után, így az esetleges változás is megvizsgálható.
walaky
Posts: 2
Joined: 2014.01.17. 08:35

Re: változó kondíció, eltérő hibaszámok

Post by walaky »

A legérdekesebb (számomra), hogy úgy fest, huzamos írásnál jön elő a probléma. Jelenleg lassan 6 órája megy a "lemez felületének újrainicializálása. És most megint leesett 49%-ra a kondició, és újra 65k feletti gyenge szektorra hivatkozik :(
Jól érzem, hogy nem nagyon szabadna megbízni ebben a lemezben?
User avatar
hdsentinel
Site Admin
Posts: 3010
Joined: 2008.07.27. 17:00
Location: Hungary
Contact:

Re: változó kondíció, eltérő hibaszámok

Post by hdsentinel »

Ez érdekes, általában az olvasás teszt alatt szoktak a gyenge szektorok előjönni (ami felszínre hozza a problémákat) és a lemez felületének újrainicializálása alatt pedig ezek javításra kerülnek.

De mivel ezeket a problémákat a működési környezet (kábelek, csatlakozások, tápellátás, stb.) is okozhatja, érdemes lenne egy teljesen másik gépben is megvizsgálni, ott is lefuttatni ezeket a teszteket. Ha ott is így viselkedik, azaz az állapot nem stabil, folyamatos (és ilyen nagy mértékű) a változás, akkor sajnos valóban nem igazán megbízható a merevlemez.

Érdemes lenne a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót használni, jó lenne az állapotot, annak változását megvizsgálni akár a teszt során, akár utána.
gabesz90
Posts: 1
Joined: 2014.04.19. 15:12

Re: változó kondíció, eltérő hibaszámok

Post by gabesz90 »

Üdv!

Kondícióval kapcsolatban lenne kérdésem!
Két hete kb, 80%-ot mutatott a kondíció. Tegnap windows telepítés után egy rögtön lement 71%-ra. Végigfuttattam egy hibaellenőrzést és egy töredezettségmentesítést, ami után rögtön lement 21%-ra.
Ekkor ez volt a szöveges értékelés: A lemez felületén található 62 hibás szektor, mely(ek) tartalma a tartalék területre lett áthelyezve.
A szektorok javításának számából ítélve a lemez állapota több lépcsőben romlott.
A lemez felületén található 1 gyenge szektor, mely(ek) későbbi használat során áthelyezésre kerülhet(nek).
3350 hiba fordult elő adatátvitel során.

Ennek a hirtelen kondíció csökkenésnek mi lehet az oka? Érdemes HDD-t cserélni?

Előre is köszönöm a választ!
User avatar
hdsentinel
Site Admin
Posts: 3010
Joined: 2008.07.27. 17:00
Location: Hungary
Contact:

Re: változó kondíció, eltérő hibaszámok

Post by hdsentinel »

> Két hete kb, 80%-ot mutatott a kondíció.

Ez eddig még nem tűnik veszélyesnek. De ilyenkor mindig az a kérdés, hogy MINDEN hiba feltárásra került-e, minden hibát felismert a merevlemez vagy van-e esetleg további, még lappangó probléma, pl. a merevlemez ritkábban használt részén. Ugyanis ezek adott esetben akár hosszabb ideig is ott lehetnek, majd amikor azokat a merevlemez írja / olvassa, akkor okozhatnak komolyabb problémákat, akár adatvesztést is.

Bővebben: http://www.hdsentinel.hu/faq.php#badsectors

Ezért mindenképpen érdemes (mentés után!) alapos tesztelést végezni a Hard Disk Sentinel-ben található tesztekkel, melyek ellenőrzött körülmények között futnak le és hozzák felszínre, valamint javítják az esetleges problémákat, ahogy a http://www.hdsentinel.hu/faq.php#test
oldal is írja.

Minden más megoldás eredménye adatvesztés, további hibák (melyek azonban már adatvesztést is eredményezhetnek).

> Tegnap windows telepítés után egy rögtön lement 71%-ra.

Ez teljesen várható volt - hiszen akkor valószínűleg nem voltak a hibák feltárva - és ezek akármikor, bármilyen lemezművelet esetén (pl. telepítés, de akár csak vírusellenőrzés vagy töredezettségmentesítés) rontják a helyzetet.

> Végigfuttattam egy hibaellenőrzést és egy töredezettségmentesítést, ami után rögtön lement 21%-ra.

Jajjj ... Nagyon rossz ötlet volt, teljesen várható ez a következmény sajnos.

> Ennek a hirtelen kondíció csökkenésnek mi lehet az oka?

Nincs szó "hirtelen" csökkenésről. A problémák most kerültek felszínre és ahogy látható, van belőlük szép számmal.

A jelzett hibás szektorok már egyáltalán nincsenek használatban. Azokat a merevlemez már megjelölte ahogy írtad és helyettük minden írás/olvasás a tartalék területre történik. Így ezek a hibás szektorok már nem okoznak további problémát, nem kell őket külön megjelölni, javítani.

Mivel több, különböző hibáról is van szó, személy szerint nem bíznám rá az életem. De a fent említett tesztekkel ellenőrizhető, hogy mennyire stabil az állapot és ha igen, akkor (folyamatos felügyelet és akár minimális állapot-romlás esetén azonnali menéssel!) még használható.

Bővebb információk:
- a szöveges értékelés melletti "?"-re kattintva
- http://www.hdsentinel.hu/faq.php#test
- http://www.hdsentinel.hu/faq.php#badsectors

Még további információ: http://www.hdsentinel.com/hard_disk_cas ... ectors.php
(itt pl. a merevlemez utolsó kb. 20%-ára nem érdemes partíciót készíteni, ahol az első vörös blokk megjelent).
Post Reply