Hibaüzenet - mennyire vegyem komolyan?

A program használata során mit, hol, hogyan és főként miért?
lhorvath
Posts: 1
Joined: 2009.03.24. 23:42

Hibaüzenet - mennyire vegyem komolyan?

Post by lhorvath »

Tiszteletem!
Nagyjából 1 héttel ezelőtt töredezettségmentesítettem egy külső HDDmet Defraggler nevű programmal. A töredezettségmentesítés több órát (6+) vett igénybe, éjszakára hagytam és automatikus kikapcsolást engedélyeztem mellé.
Reggel bekapcsoltam a gépet és a külső HDD elkezdett kerregni "nyugalmi" állapotban, (ha másoltam róla/rá, akkor semmi hangja nem volt és a sebességgel se volt probléma) a HDsentinelben pedig 0% lett a kondíciója és kapott egy nagy piros figyelmeztetést, hogy:
"Meghibásodás várható - attribútum: 3 Működési fordulatszám eléréséhez szükséges felpörgési idő. Motor ill. csapágy problémára utalhat.
Azonnali merevlemez csere szükséges.
Javasolt az adatok azonnali mentése az adatvesztés elkerülése érdekében."
Ki, majd visszakapcsoltam a gépet de kerregett tovább, úgyhogy HDsentinelben lejjebb húztam az akusztikai szintet, amitől halkabb lett a kerregés, de nem szűnt meg és a kondíció is marad 0%. Aztán kikapcsoltam a készüléket és kézben kicsit megrázogattam, megforgattam a vinyót (semmi erőteljes mozdulat, nem rázódott meg jobban annál, mintha átsétáltam volna vele a szomszédba) és láss csodát következő bekapcsolásnál sehol a kerregés és a kondíció is újra 100% lett. Aztán onnantól rendszeresen néztem, hogy mit mond a cuccra a HDsentinel és még ugyan az nap 1-2 órával később egyszer benyomta a piros hibaüzenetet 0% kondícióval, de azóta, immár ~1 hete folyamatosan 100%on van a kondíció, kerregés sincs, a teljesítménye is tökéletes. Direkt 3szor oda-vissza másoltam a teljes tartalmát, de semmi baja nem lett tőle.

A kérdésem az, hogy nem lehet-e, hogy a hibaüzenet tévedett és nincs motor/csapágyprobléma, csak esetleg a töredezettségmentesítés miatti folyamatos, több mint 6 órás intenzív igénybevétel kuszálta össze a dolgokat? Mondjuk a kerregést ez nem magyarázza, de ahogy mondtam az minimális fizikális mozgatás hatására tökéletesen megszűnt és azóta ugyan olyan zajtalan a HDD, mint amilyen az elmúlt több, mint 1 évben volt.

Amúgy egy 750gigás Western Digital MyBook Essentialról van szó.

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
User avatar
hdsentinel
Site Admin
Posts: 3010
Joined: 2008.07.27. 17:00
Location: Hungary
Contact:

Re: Hibaüzenet - mennyire vegyem komolyan?

Post by hdsentinel »

Kérnék egy riportot a "Riport" menü "Teszt riport küldése a fejlesztőnek" opciójával! Ebből részletesen meg tudom vizsgálni a merevlemez adatlapját.

Nem valószínű, hogy a töredezettségmentesítés okozna ilyesmit.
A kerregés és a jelzett hiba azért jelent valamit - azaz a felpörgés valóban nem sikerült a megfelelő időn belül. A 0% kondíciót az okozta, hogy erre a gyártó is kiemelten figyel és ha ez a jelenség állandósulna, azt már ők is garanciális hibának vennék és cserélnék a lemezt. Hogy utána mégis "helyrebillent" az jó jel, de nem kizárt, hogy ez később is előfordul.

Azt jó lenne tudni, hogy mennyire szökött fel a hőmérséklet ilyen intenzív használat során. A MyBook-oknál eléggé magas hőfok is elképzelhető, ez okozhat problémát (ha különben minden más rendben volt, azaz nem volt fizikai behatás, leesés vagy ütődés, tápfesz. ingadozás, stb.)
Zsolt
Posts: 1
Joined: 2009.06.13. 15:57

Hibaüzenet - mennyire vegyem komolyan?

Post by Zsolt »

Tisztelt hdsentinel !

Nekem is lenne egy hibaüzenetem :

Image

A történet :
Ez egy PATA 250 GB-os SAMSUNG HDD, amit 2 egyenlő részre osztva használtam. Az egyik részén működött maga a rendszer, a másik fele adattárolásra volt használva. Ezt a sok hibát kb 3-4 nap leforgása alatt produkálta működés közben folyamatosan egyre több lett, ehhez hozzátartozik, hogy a gép nagyon ritkán van lekapcsolva, tehát ez a 3-4 nap alatt is egyfolytában ment. Annyira megilyedtem, hogy valami gond lesz, hogy gyorsan szereztem egy másik HDD-t és átmásoltam mindent plusz a rendszer is átkerült a másik HDD-re. Ezután ez a HDD adattárolásra használva próba gyanánt már egy hónapja működik a másik mellett, de mióta nincs rajta a rendszer nem lett több hiba sem, igaz most nincs 2 részre osztva sem. Eddig azért nem vittem vissza garanciás csere miatt, mert egy ismerősöm, aki boltban dolgozik azt mondta semmi értelme, mert úgyis elhajtanának, hogy nincs semmi baja és inkább töröljem ezt a programot, mert nem sokat ér. Javaslatára kipróbáltam jópár programot, amit ráküldtem a HDD-re mikor még üres volt és tényleg egyik sem talált semmi hibát rajta. A 15 nap hátralévő élettartam ugyebár már duplán letelt és teljesítmény vagy bármi egyéb módon sem jelentkezik semmi hiba vagy gond. Mindezek után már én sem merem visszavinni a HDD, hogy hibás és garanciálisan cseréljék ki, mert tényleg nem hiszem, hogy sok értelme lenne.

A kérdésem nem is tudom mi lenne, mert leginkább az érdekelne, hogy mi erről a véleménye valaki másnak és ezt a hibát mégis milyen másik programmal lehetne kimutatni plusz ez a hiba lehet-e ok garanciális cserére, mert a garanciája 1 hónap múlva lejár.

Előre is köszönöm a segítséget, vagy bármi informatív választ.
User avatar
hdsentinel
Site Admin
Posts: 3010
Joined: 2008.07.27. 17:00
Location: Hungary
Contact:

Re: Hibaüzenet - mennyire vegyem komolyan?

Post by hdsentinel »

A lemezen sajnos valóban találhatóak hibák, a jelek szerint elég komoly mennyiségben.
A probléma az, hogy amíg a hibák száma nem éri a gyártó által meghatározott küszöbértéket, addig garanciális csere valóban nem kérhető, tényleg "elhajtják" az embert. Garanciális cserét csak 0% kondíció mellett lehet kérni - ekkor éri el a hibák száma a gyártói küszöbszintet. Ilyenkor általában a rendszerindításkor is megjelenik egy hiba (HDD S.M.A.R.T. failure - ha a BIOS-ban a S.M.A.R.T. figyelés engedélyezve van).

Problémát jelent, hogy általában a gyártók "trükköznek" és nem szívesen cserélnek. Ezért a küszöböt úgy állítják be, hogy nehéz legyen elérni azt. Nagyon sok HDD nem is éri el és jóval előbb tönkremegy - a tárolt adatokkal együtt.

A jó hír az, hogy ezek a hibák már nem jelentenek gondot. Ugyanis ha a merevlemez ráfut egy hibás területre, onnan az adatokat elkezdi átmenteni a tartalék területre és ha ez sikerül, az eredeti helyet megjelöli. Ezek a megjelölt hibás szektorok már nem lesznek a továbbiakban használva.
Emiatt valóban a teljes felülírás, tesztelés már nem jelez hibát HA a merevlemez valamennyi ilyen szektort kizárta a további használatból (azaz nincs több, még lappangó probléma).

A gond viszont az, hogy a problémák száma elég magas és ahogy olvastam, ez rövid idő alatt keletkezett. Nem kizárt, hogy a későbbi használat során újabb hibás területek jelentkeznek, mint ahogy ez történt az elmúlt napokban (mikor a HDD ráfutott a ritkábban használt szektorokra).

A tartalék területre másolás sem mindig zajlik problémamentesen - ha nem sérültek fájlok, nem volt tapasztalható furcsa "kifagyás" vagy megállás, az szinte csoda. Ezért is fontos az ilyen helyzet elkerülése - ha az adatok másik HDD-n vannak, az már plusz biztonság.

A 15 nap ahogy látható becsült érték, alapja az, hogy mennyit ment a HDD (elég sokat - 1058 nap (24 órával számolva) nem kevés) és milyen állapotban van, ill. milyen mértékben romlott. Ezért valóban intő jel lehet - de ha eltelt egy hónap és az állapot is stabilizálódott, látható, hogy nem csökkent le ez az érték számottevően.

Másodlagos tárolásra még használható a HDD - de könnyen lehet, hogy még egy kis "nyúzás" hatására még rosszabb állapotba kerül.

Bővebb információk:
1) a szöveges értékelés (piros szöveg) melletti "?"-re kattintva
2) az on-line súgóban ugyanez: http://www.hdsentinel.com/help/hu/szove ... keles.html
3) a S.M.A.R.T. működése, tanulságok: http://www.hdsentinel.hu/smart

Remélem, sikerült választ adni a ki nem mondott kérdésre ;)
tippan
Posts: 1
Joined: 2010.02.27. 16:24

Re: Hibaüzenet - mennyire vegyem komolyan?

Post by tippan »

Üdvözlet!

Kérdésem lenne!

Előszőr a kálvária.
Egy ECS KT600-A alaplapom van, melyen van sata csatlakozó. Ezért voltam bátor SATA merevlemezt vásárolni, mégpedig egy Samsung 640Gb HD642JJ-t.
Már az üzembe helyezés sem volt egyszerű, végül egy PCI-os SATA kártyával sikerült.
Egy darabig nem is volt semmi problémám, de egy szükséges újrateelepítés utám, úgy 1 hónapja jelentkeztek az első gondok. A HDD nem mindig indult, illtve bootolás során az alaplap nem ismerte fel. Ha beléptem a BIOS-ba, és kiléptem, minden művelet nélkül, csak ment és kiléppel, utána indult a rendszer. Most, vagy 4 napja volt az első komolyabb jel, kék halál, ha ön már látta ezt a képernyőt..., azután a gép nem indult, tehettem akármit, csak a nincs miről bootolni üzenet, nyomjon meg egy billentyűt :-)
Másnap elindult ugyan, de vagy kétszer kivágott, egy kis kattanás után, azóta ilyet ugyan nem tesz, de a kis kattanás néha előjön, akkor a rendszer kimerevedik, úgy 3-4 másodpercre, majd minden megy tovább.
Ekkor telepítettem a HDsentinelt.
Telepítés után az első meglepő dolog a 96% kondíció volt. Másnap 95%, azóta eltelt két nap, de tartja magát.
Ami gondot jelent, nem tudom lefuttatni semelyik öntesztet sem, mind kettő ugyanazzal a hibaüzenettel, 1 percnél megáll:
Rövid önteszt:
Sikertelen olvasó egység hibája miatt
Válasz: 0x72
Részletes önteszt:
Sikertelen olvasó egység hibája miatt
Válasz: 0x79.
Most itt tartok, és nem tudom mi van a hdd-vel.
Ha tudnak, kérem segítsenek.
Köszönettel:
Tippan
User avatar
hdsentinel
Site Admin
Posts: 3010
Joined: 2008.07.27. 17:00
Location: Hungary
Contact:

Re: Hibaüzenet - mennyire vegyem komolyan?

Post by hdsentinel »

Ahogy a fórumon, a hirdetmények oldalon olvasható:

Természetesen a nem legális (kalóz) változatok felhasználói számára a szoftverrel kapcsolatban terméktámogatás, válaszlevél, riport-elemzés illetve egyéb szolgáltatás nem érhető el.

Amit javasolni tudok, hogy a program oldalán a Gyakran Ismételt Kérdések oldalon a vonatkozó pontokat tekintse át a további tesztek, lehetőségek ügyében.
fgabor87
Posts: 4
Joined: 2010.03.07. 11:31

Re: Hibaüzenet - mennyire vegyem komolyan?

Post by fgabor87 »

Tisztelt hdsentinel!

A következő kérdésem lenne:
a gépemen elég nagy mértékű lassulást vettem észre, ezért feltettem a HDSentinel ingyenes változatát. A merevlemez kondícióra 100%-ot ír, viszont a SMART értékeket átnézve azt vettem észre, hogy a Seek Error Rate 558 milliónál jár, és igen gyorsan nő, kb 5 perc alatt +200-300. Ez menyire nagy probléma? Kezdhetek új merevlemez vásárlásán gondolkodni, illetve mentsem az adatokat?

Üdvözlettel:
Gábor
User avatar
hdsentinel
Site Admin
Posts: 3010
Joined: 2008.07.27. 17:00
Location: Hungary
Contact:

Re: Hibaüzenet - mennyire vegyem komolyan?

Post by hdsentinel »

Nincs ok aggodalomra.

A merevlemez állapota tökéletes, ha gond lenne bármely attribútumnál, a kondíció és a szöveges értékelés egyből jelezné.
Az említett érték számos típusnál nem a hibák számát, hanem az összes pozícionálás (seek) műveletek számát tartalmazza, a problémát az összes műveletekhez képest a hibák száma okozna. Az attribútum neve is ezért "rate" (azaz arány) szemben a hibákat és egyéb eseményeket jelző "count" (számláló) attribútumokkal.

Emiatt ez és pl. a "raw read error rate" is extrém magas értékeket vehet fel és nagyobb (akár több milliós) ugrások is elképzelhetőek, ez teljesen normális az ilyen arány (rate) jellegű attribútumoknál. Abban az esetben ha valóban gond lenne, azaz a hibák jelentkeznének ennél vagy bármely más kritikus attribútumnál, a program azonnal jelezne.

A "Teljesítmény" értéket nem írta, ez jelzi, ha a merevlemez lassabban működik, mint lehetne (pl. az adatkábel miatt). Ha ez az érték is viszonylag magas (90% vagy feletti), a lassulást minden bizonnyal nem merevlemez probléma okozza. Lehetséges, hogy csak túl töredezett a fájlrendszer, vagy a futó programok (pl. vírusellenőrző) miatt túl nagy a virtuális memória használata, esetleg vírus/egyéb kártékony program fut a háttérben.
fgabor87
Posts: 4
Joined: 2010.03.07. 11:31

Re: Hibaüzenet - mennyire vegyem komolyan?

Post by fgabor87 »

Köszönöm szépen a választ. Töredezettségmentesítés nem segített, viszont a Windows újratelepítése igen, most már nincs gond a lassúsággal.
Viszont a gép néha lefagy, csak a resetre reagál, újraindítás után pedig a merevlemez furcsa kattogó hangot ad, szinte olyan, mintha a fej ki akarna jönni belőle. Gondolom folyton nekicsapja valamilyen ütközőnek, vagy nem tudom minek, de az tisztán hallani, hogy a fejet mozgatja nem éppen szabványos módon. Majd a gép ki is kapcsol magától. Lehet, hogy mégis van valami hibája, amit a SMART nem tud jelezni. HDSentinel szerint a sebesség és kondíció még továbbra is 100. Végeztem öndiagnosztikát és elérési idő tesztet is, egyik sem mutatott semmilyen hibát.
User avatar
hdsentinel
Site Admin
Posts: 3010
Joined: 2008.07.27. 17:00
Location: Hungary
Contact:

Re: Hibaüzenet - mennyire vegyem komolyan?

Post by hdsentinel »

Minden bizonnyal tápellátás problémáról lehet szó, az eltűnő táp okozhatja, hogy a merevlemez elindul/leáll. A hang minden bizonnyal nem magától a fejtől származik hanem a fejet mozgató mechanika okozza.
Lehetséges, hogy maga a tápegység a ludas (erre utal, hogy le is kapcsol a gép), vagy csak a tápegység csatlakozói. Érdemes lenne ezeket ellenőrizni, molex->Sata tápkábel átalakítók és tápkábel elosztók használatát mellőzni. Ha több 12V-os ága van a tápegységnek, a merevlemezt érdemes lenne másikra kötni.
fgabor87
Posts: 4
Joined: 2010.03.07. 11:31

Re: Hibaüzenet - mennyire vegyem komolyan?

Post by fgabor87 »

Köszönöm, kapott másik tápkábelt, meg cseréltem molex csatlakozót is, felraktam egy picit erősebb konstrukciót, ez talán szorosabban is kapcsolódik mint a táp gyári csatlakozói.
Aztán majd használat közben elválik, hogy jó-e avagy sem.
Sajnos idős gép már, eddig ment hiba nélkül, de úgy látszik már kezd meglátszódni rajta a kor.
news6s
Posts: 4
Joined: 2010.11.15. 10:46

Re: Hibaüzenet - mennyire vegyem komolyan?

Post by news6s »

Tisztelt HD Sentinel!
XP SP2-t használok, több hdd-vel.
(samsung rendszer hdd 80gb, samsung hdd 500Gb 3,5" külső házban/SATA, samsung s2 hdd 500Gb 2,5")
A probléma csak a hdd sentinel 3.40 verzió feltelepítése után jelentkezett, ezért vonok párhuzamot a hiba és a sentinel között.
Feltelepítés, böngészés ahogy láttam hiba nélküli volt, a probléma akkor kezdődött, mikor a háttérben futó sentinellel a gépet magára hagytam. Első hibajelenség akkor jött elő, mikor az s2-s samsung usb hdd-n szerettem volna átnevezni egy mappát (telepítés után 15-20 perccel). Várt, várt, gondoltam amiatt mert leállította tétlenség miatt a merevlemezt. Ránéztem az állapotjelző ledre, nem világított.(alapállapotban kéken világít, olvasás\írás közben villog) A hdd működött, éreztem hogy rezeg, de nem kelt életre. Próbáltam néhány dolgot, de ez annyira összezavarta a teljes rendszert hogy újra kellett indítanom. A következő hibajelenség ezután következett, tétlenség után egyszerűen újraindult a gép. (s2 működött, háttérnben futott a sentinel)
Ezután az újraindításkor kikapcsoltam a sentinelt, ezáltal hiba nélkül működött a gép még 1,5 óráig.
Fontos, hogy a merevlemezek állapota min. 93%, az s2-é 100%.
Kérdéseim:
- ez mitől lehet, és mit tehetek hogy ne legyen?
Válaszát előre is köszönöm.
User avatar
hdsentinel
Site Admin
Posts: 3010
Joined: 2008.07.27. 17:00
Location: Hungary
Contact:

Re: Hibaüzenet - mennyire vegyem komolyan?

Post by hdsentinel »

Jó lenne ha a kérdéses HDD működése alatt tudna a Riport menü Teszt riport küldése a fejlesztőnek opcióval riportot küldeni.
Így ellenőrizni tudom a pontos helyzetet és megvizsgálnám az esetleges okokat, inkompatibilitási problémát.

Esetleg érdemes lenne a "Letöltés" ( http://www.hdsentinel.hu/dl.php ) oldal alján található néhány régebbi verziót megpróbálni (pl. 3.10, 3.00 vagy akár régebbiek), hogy azokkal is jelentkezik-e probléma.
news6s
Posts: 4
Joined: 2010.11.15. 10:46

Re: Hibaüzenet - mennyire vegyem komolyan?

Post by news6s »

Megpróbáltam egy régebbi verziót, és már a 3.30-al is sikerrel jártam.:) Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
User avatar
hdsentinel
Site Admin
Posts: 3010
Joined: 2008.07.27. 17:00
Location: Hungary
Contact:

Re: Hibaüzenet - mennyire vegyem komolyan?

Post by hdsentinel »

Én köszönöm az információt!

Azért mindenképpen jó lenne a Riport menü Teszt riport küldése a fejlesztőnek opció használata, hogy meg tudjam nézni, mi okozhatta a gondot, hogy a későbbi verzióval már ne legyen ilyesmi.
news6s wrote:Megpróbáltam egy régebbi verziót, és már a 3.30-al is sikerrel jártam.:) Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
news6s
Posts: 4
Joined: 2010.11.15. 10:46

Re: Hibaüzenet - mennyire vegyem komolyan?

Post by news6s »

hdsentinel wrote:Én köszönöm az információt!

Azért mindenképpen jó lenne a Riport menü Teszt riport küldése a fejlesztőnek opció használata, hogy meg tudjam nézni, mi okozhatta a gondot, hogy a későbbi verzióval már ne legyen ilyesmi.
news6s wrote:Megpróbáltam egy régebbi verziót, és már a 3.30-al is sikerrel jártam.:) Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Mivel a 3.30-al is megtörtént tegnap este, küldtem a sentinelen keresztül és mailben is, remélhetőleg használhatóak lesznek. Ha kiderül valami az okról, kérem jelezze, addig csak annyi időre kapcsolom be a programot ameddig ellenőrzöm, és utána ki is kapcsolom. Fontos adalék hogy a samsung s2 soha semmilyen hibát nem produkált még működése alatt.
Köszönöm.
User avatar
hdsentinel
Site Admin
Posts: 3010
Joined: 2008.07.27. 17:00
Location: Hungary
Contact:

Re: Hibaüzenet - mennyire vegyem komolyan?

Post by hdsentinel »

Ami azért a HDD-vel kapcsolatban fontos lenne: a merevlemez Y (dupla) USB kábelen van csatlakoztatva a géphez?
Ellenkező esetben az elégtelen tápellátás is lehet okozója a problémának.

Mert: mivel ez 2.5"-os merevlemez, mindenképpen kettős USB kábel, pl.
http://www.argep.hu/trend/USBY/Usb-Y-kabel.html
(vagy külső tápegység ha a merevlemezre lehet csatlakoztatni)
használata szükséges, ami már elegendő áramot tud adni a HDD-nek.
Érdemes a hátsó alaplapi USB csatlakozót használni, az első USB csatlakozók
ill. USB elosztók, hub-ok, hosszabbítók használata nem javasolt.

(küldtem e-mail-t ezen kívül más információkkal is).
jcsinku
Posts: 1
Joined: 2010.12.22. 00:13

Re: Hibaüzenet - mennyire vegyem komolyan?

Post by jcsinku »

Üdvözlöm!
Van egy samsung 400-as merevlemezem amire a program nem tud kiírni semmit.
Ha már nem garanciális,mit tegyek vele,mert operációs rendszert nem tudtam feltenni rá,mert kifagyott(kék halál)?Másolni lehet oda-vissza gond nélkül.
User avatar
hdsentinel
Site Admin
Posts: 3010
Joined: 2008.07.27. 17:00
Location: Hungary
Contact:

Re: Hibaüzenet - mennyire vegyem komolyan?

Post by hdsentinel »

Mindenképpen jó lenne a Riport menü Teszt riport küldése funkció használata, mivel abból sok minden kiderülne, pl. hogy miért nem jelenik meg az állapot. Ezt a legtöbb esetben nem a merevlemez (és nem a program) hibája okozza, hanem a merevlemez-vezérlő, vagy illesztőprogram. Erről a program honlapján a Támogatás -> Gyakran Ismételt Kérdések oldalon olvashat (rögtön az első kérdés).

Az op.rendszer telepítéskori kifagyását szintén okozhatja a merevlemez-vezérlővel kapcsolatos gond, de más jellegű probléma (pl. memóriahiba, régebbi BIOS verzió, adatkábel érintkezési probléma, stb.), ez nem feltétlen a merevlemez hibájára utal.

Első körben a Lemez menüben található teszteket kellene megpróbálni (szintén a Gyakran Ismételt Kérdések között található ezekről egy leírás: http://www.hdsentinel.hu/faq.php#test ) de csak riport küldése és a környezet (adat- és tápkábelek vizsgálata, memória teszt lefuttatása után).
jcsinku wrote:Üdvözlöm!
Van egy samsung 400-as merevlemezem amire a program nem tud kiírni semmit.
Ha már nem garanciális,mit tegyek vele,mert operációs rendszert nem tudtam feltenni rá,mert kifagyott(kék halál)?Másolni lehet oda-vissza gond nélkül.
ranatonta
Posts: 2
Joined: 2010.12.30. 22:21

Re: Hibaüzenet - mennyire vegyem komolyan?

Post by ranatonta »

Tisztelt Hdsentinel!

3.40 Pro ingyenes verzióját tesztelem.
Ahogy telepítettem a következő üzenetet kaptam: "A lemez és a számítógép közötti adatkapcsolatban előfordultak problémák 20653 alkalommal.
Nincs szükség beavatkozásra."

Ez mit jelent pontosan, kell e valamit tennem?

Köszönöm!
Post Reply