HDDteljesÌtmèny 99%

Tapasztalatok merevlemezekkel, SDD-kkel, USB eszközökkel, merevlemez vezérlőkkel, alaplapokkal kapcsolatban.
shiori
Posts: 2
Joined: 2014.12.30. 14:14

HDDteljesÌtmèny 99%

Post by shiori »

Üdv!
Sajnos egy honapja kenytelen vagyok 2 nagyon fontos HDDmet egy fadobozban tartani, uj gepet varok, azonban par napja lehetseges statikus elektromossag erhette az egyiket, elvittem hat haverhoz tesztelni es majdnem sirva fakadtam amikor lattam hogy a HD sentinel ingyenes verzioja 100% kondiciot ugyan, de 99% os teljesitmenyt irt.
Sajnos a HDDmet nemtudom backuploni, mert 500 GB es sehova sem fer ilyen mennyisegu adat amig az uj gep meg nem jon az 1 TB ures HDDvel es felugyelni sem tudom hogy romlik e a teljesitmenye tovabb, Szeretnem megkerdezni ez mennyire lehet sulyos problema ha a kovetkezo hasznalata a HDDnek mar csak az uj gepben lesz es termeszetesen azonnal masolok mindent rola akkor. Egyaltalan mire szamithatok? Elore is koszonom a valaszt!
User avatar
hdsentinel
Site Admin
Posts: 3010
Joined: 2008.07.27. 17:00
Location: Hungary
Contact:

Re: HDDteljesÌtmèny 99%

Post by hdsentinel »

Üdv!

Meg kell nyugtatnom: semmilyen problémáról nincs szó, egyáltalán nincs miért sírva fakadni.

Először is, a kondíció 100% - ami alapján a merevlemez állapota hibátlan, nincs semmilyen probléma. Tehát nincs miért aggódni, hiszen a merevlemez teljesen tökéletes állapotú.

A 99%-os teljesítmény érték, még ha nem is 100%, nem jelent komoly teljesítmény-csökkenést. Ez mindössze annyit jelent, hogy a JELEN működési környezetben a merevlemez egy kicsit lassabban működik, mint elméletileg lehetne. Az 1% nem feltétlen jelent érezhető csökkenést, sokkal inkább egy elméleti érték, hogy bizonyos körülmények között lehetne kicsit gyorsabb a működés.

Mivel ha jól értem, ez nem az eredeti (ill. az új) rendszer, hanem egy teljesen más környezet, ezért ennek nem tulajdonítanék túl nagy jelentőséget.
Emiatt teljes mentést, fadobozban tárolást nem feltétlen tartok szükségesnek.

Esetleg érdemes lehet a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót használni (akár jelen környezetben, akár ha a végleges helyére kerül) így ellenőrizhető a változás, a teljes állapot (modell, firmware verzió, merevlemez-vezérlő/alaplap stb...) ismeretében tudok segíteni, hogyan növelhető akár 1%-al az érték.

Érdemes a Súgó-ban a Mellékletek pontot is átnézni, ott részletesen bemutatásra kerül a kondíció és teljesítmény érték számítása, jelentősége.
shiori
Posts: 2
Joined: 2014.12.30. 14:14

Re: HDDteljesÌtmèny 99%

Post by shiori »

Köszönöm a választ !

Az új rendszerben egy teljes másolás után nem szándékozom használni a merevlemezt többet, de mindenképpen töltök egy riportot a teljes verziós HD sentinelről majd, hogy legalább backup/harmadrangú tárolóként használhassam még azután is.
Az a helyzet hogy korábban már teszteltem ugyanezen a rendszeren, és akkor 100%os volt minden rajta (ez nagyjából 10 napja történt), az újratesztelést a félelmem miatt hajtottam végre, mert a HDD alja (circuit board) súrlódott egy műanyag szatyorral és bizony utána csökkent le a teljesítmény 1%ot.

Így sem jelenthet problémát?
User avatar
hdsentinel
Site Admin
Posts: 3010
Joined: 2008.07.27. 17:00
Location: Hungary
Contact:

Re: HDDteljesÌtmèny 99%

Post by hdsentinel »

Ha a merevlemez az új helyére került, érdemes lehet alapos tesztelést végezni, ahogy a http://www.hdsentinel.hu/faq.php#test oldal javasolja.
Így ellenőrizhető, hogy a merevlemez mennyire használható, van-e bármilyen gond (amit pl. a műanyag szatyor által keletkezett elektrosztatikus kisülés okozhatott) ill. megerősítheti, hogy a merevlemez akár gond nélkül használható és tökéletesen alkalmas tárolásra.
Általában a kisülés komoly(abb) károkat tud okozni, ha ez történik, utána a merevlemez általában teljesen használhatatlanná válik. Így ha valamilyen szinten már működik, az bíztató, de a teljes tesztelés lenne előnyös.

A minimális teljesítmény csökkenését sokkal inkább valamilyen sebességet meghatározó érték minimális változása és/vagy egy merevlemez-funkció elállítása (pl. az akusztika-menedzsment érték, ami meghatározza, hogy a merevlemez mennyire hangosan és gyorsan VAGY halkabban és lassabban álljon sávra) okozhatja.
Vagy akár egy csatlakoztatási (kábel) hiba is lehet a háttérben, ami az adatátvitel sebességét csökkenti.

De a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opció használata segíthet, így a teljes állapot ellenőrizhető.
Post Reply