Meghajtó figyelmen kívül hagyása

A program használata során mit, hol, hogyan és főként miért?

Meghajtó figyelmen kívül hagyása

Postby drg » 2017.12.16. 20:51

Lehetséges beállítani, hogy egy meghajtót egyáltalán ne figyeljen a szoftver?

Van egy külső meghajtóm napi backupra ami normál esetben használat után 15 perc múlva leáll, így nagyrészt egész nap pihen.
Viszont amíg fut a HDD sentinel, addig sosem áll le a meghajtó.
drg
 
Posts: 3
Joined: 2012.04.01. 19:49

Re: Meghajtó figyelmen kívül hagyása

Postby hdsentinel » 2017.12.17. 11:21

Nem, ez nem lehetséges.

Azonban a Hard Disk Sentinel pontosan ezért figyeli a meghajtók aktivitását és csak akkor kéri le az állapotot, ha a merevlemez ébren van.

Az időszakos állapot-felügyelet (mint minden olvasás művelet) miatt valóban "ébren" marad a merevlemez, de ha az időszakos felismerés gyakoriságát változtatjuk, ritkábbra állítjuk, akkor máris minden rendben: a merevlemez le tud állni.
A Beállítások -> Fejlett opciók oldalon található Ellenőrzés gyakorisága opcióval ez állítható: ha 15 perc múlva áll le a merevlemez, akkor ennél ritkábbra kell állítani a gyakoriságot (pl. 30 percre).

Bizonyos merevlemezek azonban nem biztosítanak megfelelő állapot-információkat, amikor az energiagazdálkodási üzemmódot kéri le a program: a merevlemez magát aktívnak mutathatja (és így a felismerés ismét lefuthat) alvó állapotban is.

Ezért van egy plusz opció a csúszka alatt: Automatikus felismerés lemezaktivitás alapján, melyet érdemes lehet bejelölni.
Ilyenkor a program figyeli, hogy történt-e írás/olvasás a legutóbbi felismerés óta - és ha nem, akkor a merevlemezhez nem csatlakozik, aktivitás hiányában. Ezért ez az opció megoldást jelent (a felismerési/ellenőrzési gyakoriság változtatásától függetlenül).
User avatar
hdsentinel
Site Admin
 
Posts: 2386
Joined: 2008.07.27. 17:00
Location: Hungary

Re: Meghajtó figyelmen kívül hagyása

Postby drg » 2017.12.17. 22:25

Köszönöm a gyors és kimerítő választ. Nem volt világos, hogy van benne ilyen funkció is.
Tesztelgettem és arra jutottam, hogy a megadott paraméterekkel rendben működik.

Közben rájöttem, hogy a külső meghajtómnak 3 állapota is van: "sleep", "diszk nem pörög, de a LED világít", "diszk pörög és LED is világít."
Namost a sentinel teszteléskor ezt a közbelső állapotot okozza, hogy ugyan a LED világít, de a lemez nem pörög fel. Erre azt hittem, hogy bekapcsolja a diszket, de kiderült, hogy nem.

Viszont lehet hogy találtam egy problémát a felületen:
A státusz sorban szerepel, hogy Állapot utoljára frissítve <időpont>
Itt az időpont a belső meghajtóknál az utolsó tesztelés időpontja, míg a külső meghajtónál az utolsó tesztelési időpont amikor még ébren volt a meghajtó. Ez rendben is van.

Ugyanakkor a Hőmérséklet tabon a Jelenlegi grafikonon minden tesztelési időpontra bekerül egy bejegyzés függetlenül attól, hogy pörgött-e a lemez vagy nem.
Ez azért van, mert ki tudja olvasni a hőmérsékletet a lemez felpörgetése nélkül is (ekkor rendben múködik),
vagy azért, mert minden meghajtó grafikonját automatikusan frissíti függetlenül attól hogy van-e új információ vagy nincs (ez szerintem probléma)?
drg
 
Posts: 3
Joined: 2012.04.01. 19:49


Return to Kérdések

Who is online

Users browsing this forum: No registered users