Hogyan lehetséges ez ST320LT007-nél?

Tapasztalatok merevlemezekkel, SDD-kkel, USB eszközökkel, merevlemez vezérlőkkel, alaplapokkal kapcsolatban.
sorbit_4
Posts: 3
Joined: 2019.12.11. 16:54

Hogyan lehetséges ez ST320LT007-nél?

Post by sorbit_4 »

Vettem egy használt egy használt ST320LT007 HDD-t. HDS-el az alábbi állapot kijelzést adta:
Allapot.jpg
Allapot.jpg (249.89 KiB) Viewed 5218 times
azzal különbséggel, hogy akkor a működési idő 4 óra volt. Akkor ezt a HDD-t kb. 10 sec-onként ki/be kapcsolták? Vagy esetleg manipulálták a smart adatokat? Több tesztet (részletes önteszt, 2 írásteszt, 1 olvasásteszt) futtattam, de mindegyik lement, az írástesztnél 4 db sötétebb zöld négyzetet jelzett.
Előre is köszönöm a választ.
User avatar
hdsentinel
Site Admin
Posts: 2986
Joined: 2008.07.27. 17:00
Location: Hungary
Contact:

Re: Hogyan lehetséges ez ST320LT007-nél?

Post by hdsentinel »

Jó kérdés, érdemes lenne megkérdezni attól, aki eladta a HDD-t.
Nem tudom, a korábbi állapot hogyan lett rögzítve? Képként? Lehetséges, hogy az a kép került manipulálásra?
Egészen biztosan ugyanaz a HDD a mostani is?

Érdemes lenne a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót használni, akkor ellenőrizhető a drive állapota.

Ha a tesztek nem jeleznek problémát, az remek hír, akkor biztonsággal használható. Néhány sötétebb zöld blokk teljesen normális, akkor lenne gond, ha ezek egy nagyobb összefüggő területet alkotnának, általában sárga/vörös blokkok környezetében.
sorbit_4
Posts: 3
Joined: 2019.12.11. 16:54

Re: Hogyan lehetséges ez ST320LT007-nél?

Post by sorbit_4 »

Köszönöm a választ.
Rá fogok kérdezni a szállítónál, de előtte szeretnék informálódni, hogy "felkészült" legyek.
Az első HDS állapotjelzésről (ahol még 4 óra volt a működési idő) a képet sajnos nem mentettem el, mert felajzott a dolog és elkezdtem tesztelni ami kb. 4 óráig tartott. Viszont a második felület írástesztjét már elmentettem (mellékeltem).
20231124-161639_W_ST320LT007-9ZV142_W0Q6Q4MC_0004LVM1-surface-full-st.jpg
20231124-161639_W_ST320LT007-9ZV142_W0Q6Q4MC_0004LVM1-surface-full-st.jpg (312.77 KiB) Viewed 5205 times
20231124-161548_W_ST320LT007-9ZV142_W0Q6Q4MC_0004LVM1-surface-full.jpg
20231124-161548_W_ST320LT007-9ZV142_W0Q6Q4MC_0004LVM1-surface-full.jpg (567.59 KiB) Viewed 5205 times
Ezután készült az állapotkijelzésről a kép ami az eredeti kérdésben van. Azért kérdeztem, hogy lehet-e a pl. a működési időt manipulálni (vagy netalán a tároló rekesze "túlcsordult"), mert akkor a becsült hátralévő idő nem biztos hogy korrekt.

Üdv. Gábor

Ui.: A teszteket a laptopomon lévő (Shareware OS -ről letöltött) standard verzióval készítettem. Azóta megvettem az akciós PRO verziót. Azt az elsődlegesen használt asztali gépemre telepítettem.
User avatar
hdsentinel
Site Admin
Posts: 2986
Joined: 2008.07.27. 17:00
Location: Hungary
Contact:

Re: Hogyan lehetséges ez ST320LT007-nél?

Post by hdsentinel »

Köszönöm a megtisztelő bizalmat !

Nem valószínű, hogy manipulálva lenne / lett volna az érték.
Igazából nem gondolnám, hogy (még ha lehetséges lenne) 4 órát "nullázna" ki az eladó, csak hogy újabbnak tűnjön a merevlemez.
Főleg, hogy sok esetben a teljesen új merevlemez is mutathat 1-2 órát (de akár kicsit többet is) az utolsó gyári tesztek lefutása miatt.

Elvileg a működési értéket minimum 16 bit tárolja, azaz legrosszabb esetben is 65536 órát kell, hogy számoljon. Ez 2730 napot, azaz kb. 7.5 évet jelentene (napi 24 órás működés esetén). De ilyen túlcsordulás nem igazán fordul elő, esetleg a jóval régebbi IDE/PATA merevlemezek esetén, SATA drive-oknál még nem tapasztaltam hasonlót, érkezett már riport ennél jóval többet futott merevlemezről is.

A tesztek alapján nem látni különösebb problémát, nem lesz vele gond.

Esetleg érdemes lehet megnézni a Lemez menü -> Eszköz-specifikus információk oldalt, ami további statisztikai információkat jelenít meg (pl. belső hibatábla, belső öntesztek eredménye, működési paraméterek stb...).
Ha ezt elküldi e-mail-ben az info (kukac) hdsentinel (pont) com címre és a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót használja, meg tudom nézni az állapotot, értékeket.
Post Reply