Western Digital WD GreenPower

A program használata során mit, hol, hogyan és főként miért?
Gipsz_Jakab
Posts: 4
Joined: 2013.03.07. 16:25

Western Digital WD GreenPower

Post by Gipsz_Jakab »

Tisztelt fejlesztők!

A következő kérdésem van:

2011 január hóban vette 2-db WDC WD10EARS 1Tb-os SATA vinyót. Használtam kb úgy 1 évig, bajom nem volt vele. Az alaplapi SATA port-ról üzemelt (ICH7), Windows 2000 Prof és Windows XP Prof alatt. 1 év használat után, megteltek.

2012 január hóban vettem 2-db WDC WD20EARS 1Tb-os SATA vinyót, particiónálás, majd formázás után az előző 2 vinyó tartalmát ezekre átmásoltam, majd a 2011-ben vett vinyókat letöröltem.

2012 januárttól ment a 2-db 2Tb-os vinyó, de ezek is megteltek. Ekkor az egyiket kiszereltem, a gyári csomagolásába visszatéve (mechanika és statikus védelem miatt), eltettem a szekrénybe és elövettem a 2011-es egyik 1Tb-os vinyót, amjd a beépíte vissza a gépbe.

2012 novemberben egy reggel a Windows 2000 alatt ökéletesen ment. Délután a gép újraindítása után a Windows XP elkezdett szöszmötölni, a bootolás után a grafikus kernel kb olyan 3 perc után jelent meg. Nem elleőrzött semmit sem a vinyókon, csak egyszerűen lelassúlt. Ekkor a HDsentinel SMART-ja az 1Tb-os vinyóra 197-es és 198-as hibákat jelzett. Sajnos több napos olvasás, és regenerálás után sem javult a helyzet, csak tovább romlott. Az 1Tb-os vinyó addig összesen 72 nap folyamatos üzem a progi szerint (persze részletekben, mert a oprendszer 30 perc után lekapcsolja a másolagos vinyókat). Az olvasási tesz-et elmentettem és a hibás szektorokat felírtam, amik eddigre 9-re növekedtek. A furcsa 197-es attribútum, úgy néz ki, hogy a függőben lévő gyenge szektorok a WDC-nél rágyógyúlnak, mert 4-5 nap tesztelgetés, már írási tesz után is ott vannak. A név ténylegesen találó, mert a Függőben Lévő Szektorok valóban függőben is maradnak.

A HDD Regenerator, illetve a HDAT2 progikkal sikerült ezetket a HDsentinel álltal megtalált és felírt szektorokat kijavítani. Ezek utén az össze HDD SMART kezelő progi mindent jónak talált a kondició 100%-ra növekedet. A Hdsentinel viszont még mindig kijelezte a 197-es attributum adatait, holott az már 0-áb állt, mivekl az előbbi 2 progi regenerálta. A Realocated Sectors sem nőtt, tehát nem helyezet átt csak regenerálta. A rövid önteszt lefuttatása után is megmarad a 197-es attributum HDsentinel 5 nappal elötti értéke. Majd ezsembe juttot a Szállítási Önteszt, azt lefuttava már nullázódott a 197-es értéke.

Eddig a vinyóval nem volt további baj.

1 hete elővettem a másik 1Tb-os vinyót, és használni kezdtem. Teljesen megegyező módon, ugyanolyan rejtályes körülmények, elöször W2K majd újraindítás és WXP bootolás, és már azon is megjeletn 2 gyenge szektor (197-es attr).

Megint felület teszt, olvasással, hibás szektorok felírása, és aHDD regenerator 2011, valamint HDAT2-vel regenerálás csak a hibás szektorokra. Ebben az esetben a kondició maradt 98%-on, a 197-es 2-db gyengét mutatot, de egyik felület teszt sem, a HDsentinellé sem mutatot hibás szektor. Itt a 197-es fixen 2-darabra rágyógyult. Ekkor kerestem egy HDD Low Level Format v4.25-öt és leformáztam alacsonyszinten a vinyót. Az új vinyóknál azt mondják, a SMART ezt nem engedi. Ez részben igaz is, de arról senki sem szól, hogy az elektronikát fel lehet elötte programozni, hogy ezt engedje, majd utánna vissza kell állítani. Szóval a fomat 2-nappal ezelött lement, elég sokáig végezte a mélyenszántó formázást, délután 13:02-től 16:56-ig, utánna természetesen particiónálás és formázás. A vinyót 2 napja megy, direkt orrba-szájba járatom, ha van baka most jöjjön ki és nem akkor amikor használni akarom.

Kicsit fárszató, hogy az ember vesz egy vinyót 12000-13000HUF-ért (2012 elején még a 2Tb-os 12500HUF volt), és 72 napos üzemidők után ilyenekkel kelljen foglalkozni. Azok az IDE-és vinmyóim, amik már lassan 10 évesek, semmi bajuk nincs. A második esetben az 1Tb-os vinyó még csak 36 napot üzemelt.

A 197-es attributum értéke mikor változik át 0-ra, gondolom ha a geyenge szektorról kiderül, hogy jó, vagy végelegesen áthelyezi a rendszer? Egyik esetben sem áthelyezte csak regenerálta és megjavult.

Pld az 1Tb-os WDC vinyó, 2 tárcsa, 4 oldal és 4 fej esetében, 1 olda 250Gb. A régebbi 200Gb-os Seagate vinyó is 2 tárcsa, 4 oldal és a 4 fej, ennét oldalanként 50Gb a kapacitás. Nagyon az az érzésem, hogy itt a mágneses réteg minőségével van a baj, mert az adtok fizikai tárolására 5-ször kevesebb hely áll a rendelkezésre. Azt is hozzá kell tennem, hogy amikor a fejet poziciónálja az elektronika, akkor a WDC-nél egy kisebb prellegés is nagynak számit, mint pld a 200Gb-os Seagate esetében.

Várom a választ!

Üdvözlettel:
Gipsz Jakab
User avatar
hdsentinel
Site Admin
Posts: 3010
Joined: 2008.07.27. 17:00
Location: Hungary
Contact:

Re: Western Digital WD GreenPower

Post by hdsentinel »

Kedves Gipsz Jakab !

Köszönöm az információkat és a történetet a merevlemezekről !

Elöljáróban annyit írnék, hogy érdemes lenne (lett volna) a kérdéses problémákat megfelelő programmal, azaz a Hard Disk Sentinel-lel átvizsgálni.
Az első hibák megjelenésekor nem árt a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót használni, így azonnal a helyzet ismeretében a megfelelő megoldást tudjuk javasolni az esetleges további problémák feltárására, javítására.

A program honlapján a Gyakran Ismételt Kérdések alatt is számos segítség található, hogy probléma esetén mit érdemes tenni, pl.
http://www.hdsentinel.hu/faq.php#test (Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?)
ami leírja, hogy milyen teszt-módszerek állnak rendelkezésre, amik a létező lehető legalaposabban vizsgálják és javítják a felmerülő hibákat.
Nem véletlenül készültek ezek a módszerek, tesztek, mivel más programok sajnos sokszor félrevezető, helytelen eredményt adnak, valamint nem mutatják be olyan részletességgel, hogy _valójában_ mi is történik, mint a Hard Disk Sentinel tesztjei.
Érdemes a Hard Disk Sentinel súgóját is megnézni, főként a Merevlemez tesztek pont alatt.

> Ekkor a HDsentinel SMART-ja az 1Tb-os vinyóra 197-es és 198-as hibákat jelzett.

Sajnos mivel nem látom a pontos állapotot, nem tudom, ez mit jelent valójában. Milyen nagyságrendű, mennyi hibát jelzett?


> Sajnos több napos olvasás, és regenerálás után sem javult a helyzet, csak tovább romlott.

Félreérthető lehet a helyet. Az állapot ilyenkor nem romlik tovább, csak esetleg további problémák kerülnek felszínre, melyek esetleg a merevlemez olyan részén voltak találhatóak, amik nem, vagy csak ritkán estek használat alá. Ezért ezek a problémák esetleg nincsenek felderítve, akár hosszabb ideig is észrevétlenek maradhatnak (azaz a S.M.A.R.T. sem jelzi őket), csak mikor a megfelelő szektorok írása/olvasása megtörténik.
Ilyen eset kerül bemutatásra például itt: http://www.hdsentinel.com/hard_disk_cas ... ectors.php

Ezért érdemes éles használat előtt minden esetben a http://www.hdsentinel.hu/faq.php#test (Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?) linken részletezett teszt módszerekkel a Hard Disk Sentinel-ben ellenőrizni a merevlemezeket, hogy ha bármi gond adódna, még akkor derüljön ki, mielőtt a merevlemezre fontos adatok kerülnek.

> A furcsa 197-es attribútum, úgy néz ki, hogy a függőben lévő gyenge szektorok a WDC-nél rágyógyúlnak,
> mert 4-5 nap tesztelgetés, már írási tesz után is ott vannak. A név ténylegesen találó, mert a Függőben Lévő Szektorok valóban függőben is maradnak.

Általában a gyenge (függőben lévő) szektorok (bármilyen furcsán is hangzik) nem merevlemez hibához köthetőek, számos esetben külső behatás (adatkábel, tápkábel, tápellátás, hirtelen reset / szabálytalan leállítás, de akár túlhúzás is) áll a háttérben.
(erről részletesen a http://www.hdsentinel.com/hard_disk_cas ... ectors.php oldal ír).
Ha így van, akkor a tesztelés nem minden esetben képes javítani a hibákat, de az sem kizárt, hogy a környezet miatt más, hasonló jellegű hibák keletkeznek.
Ha megoldható, érdemes ilyenkor a tesztelést teljesen más számítógépben, más környezetben elvégezni a jobb eredmény miatt.

> A HDD Regenerator, illetve a HDAT2 progikkal sikerült ezetket a HDsentinel álltal megtalált és felírt szektorokat kijavítani.

Nem értem....
Ha a Hard Disk Sentinel jelez problémákat, miért nem azzal kerülnek javításra?

> A Hdsentinel viszont még mindig kijelezte a 197-es attributum adatait, holott az már 0-áb állt,

Ezt szintén nem értem.
Ha 0-án állt, akkor a HDSentinel mit jelzett rá? Hiszen rendben lévő volt minden.
Ha pedig nem 0-án állt, azaz valóban volt (még) hiba, akkor a HDSentinel biztosan nem jelzett 100%-os állapotot. Hogy más program ilyenkor miért mutat 100%-ot (ha van hiba) azt érdemes lenne a fejlesztőktől megkérdezni, esetleg megnézni a http://www.hdsentinel.hu/faq.php#q17 oldalt.

> mivekl az előbbi 2 progi regenerálta.

Ebben nem lennék annyira biztos...
A Hard Disk Sentinel-ben a Lemez -> Felület teszt -> Lemez felületének újrainicializálása teszt valóban megtenné, mint ahogy az a Súgóban és a teszt indítása előtt a teszt részletes leírásában megtalálható:

A lemez felületét meghatározott inicializáló mintázattal tölti fel, majd törlést hajt végre. A teszt így felülírja a tárolt adatokat, majd a szektorokat visszaolvasva ellenőrzi azok olvashatóságát és épségét. Az esetleges gyenge szektorokat és rejtett problémákat felülvizsgálja és a hibás szektorokat áthelyezi a tartalék területre (ez a művelet a regeneráció).

A teszt után a tároló eszköz jobban használható, mivel a továbbiakban hibás területek szerepét a tartalék szektorok veszik át.
Hosszadalmas és időigényes művelet, főként ha az újrainicializálás szintje (a felülírások száma) magas.
A teszt egyszerűbb változata más alkalmazásokban (tévesen) alacsony szintű formázás (low level format) néven is szerepelhet.

A teszt méri az egyes blokkok átviteli idejét és folyamatosan sötétedő színnel jelzi a lassabban kezelhető részeket.



Ráadásul jóval nagyobb hatásfokkal, ellenőrzött körülmények (esetleges hibák, gyengeségek, újrapróbálkozások, S.M.A.R.T., működési környezet folyamatos ellenőrzése mellett).


> A Realocated Sectors sem nőtt, tehát nem helyezet átt csak regenerálta.

Ahogy fentebb írtam, a gyenge szektorok sok esetben nem igényelnek valódi áthelyezést, mivel nincs merevlemez-probléma mögöttük.
Ilyenkor (azaz ideális esetben) teljesen természetes, hogy a szektorok állapota stabilizálódik és a későbbiekben ismét használható, gond nélkül.
A Hard Disk Sentinel szöveges értékeléséből eltűnnek a gyenge szektorok és a kondíció is javul.


> 1 hete elővettem a másik 1Tb-os vinyót, és használni kezdtem. Teljesen megegyező módon,
> ugyanolyan rejtályes körülmények, elöször W2K majd újraindítás és WXP bootolás, és már azon is megjeletn 2 gyenge szektor (197-es attr).

Szintén azt erősíti, hogy nem a merevlemezzel, hanem a működési (esetleg tárolási) környezettel volt gond, amit a merevlemez "elszenvedett".


> Megint felület teszt, olvasással, hibás szektorok felírása, és aHDD regenerator 2011, valamint HDAT2-vel regenerálás csak a hibás szektorokra.

Megint hibás módszer.... ;)

Hard DIsk Sentinel-ben hiba esetén

1: Lemez -> Rövid önteszt
2: Lemez -> Részletes önteszt
3: Lemez -> Felület teszt -> Olvasás teszt
4: Lemez -> Felület teszt -> Lemez felületének újrainicializálása

Az első kettő (a hardveres tesztek) szinte biztosan hibát jeleznek, általában elég hamar.
A Lemez -> Felület teszt -> Olvasás teszt pontosan megmutatja a hibák helyzetét, feltárja az esetleges további problémákat. Ezt érdemes elmenteni a teszt lefutása után a teszt ablak jobb felső sarkában található kis lemez ikonnal.
A Lemez -> Felület teszt -> Lemez felületének újrainicializálása teszt javítja a problémákat és általánosságban javítja a merevlemez használhatóságát a speciális mintázattal történő többszöri felülírás miatt.

> Ekkor kerestem egy HDD Low Level Format v4.25-öt és leformáztam alacsonyszinten a vinyót.

Jajj....
Na akkor még egyszer, a Lemez -> Felület teszt -> Lemez felületének újrainicializálása teszt leírásában mi is szerepelt?

A teszt egyszerűbb változata más alkalmazásokban (tévesen) alacsony szintű formázás (low level format) néven is szerepelhet.

Tehát a Hard Disk Sentinel nem csak, hogy pontosabb, alaposabb módszert kínál, de ráadásul még le is írja, hogy az egyszerűbb funkciókat megvalósító programok (amik jó eséllyel egy sima 0 bájtokkal történő végigírást végeznek) TÉVESEN alacsony szintű formázásnak hívják azt, ami egyszerűen nem igaz.

> Az új vinyóknál azt mondják, a SMART ezt nem engedi. Ez részben igaz is, de arról
> senki sem szól, hogy az elektronikát fel lehet elötte programozni, hogy ezt engedje,
> majd utánna vissza kell állítani.

Ez egyáltalán nem így van. Az alacsony szintű formázásnak SEMMI köze a S.M.A.R.T. -hoz.
Alacsony szintű formázás annyit tesz (tenne), hogy a valós adatterületen kívül (tehát az általunk olvasható/írható szektorokon kívül) a felületre felkerülnek további adatok, pl. a szektorok sorszáma, amely a merevlemez működéséhez szükséges, hogy a fej a megfelelő pozíciót írja/olvassa.
Erre a nagyon régi pl. MFM merevlemezek esetén volt szükség, ahol akár egy szállítás miatt is adódhatott olyan, hogy a merevlemez egyszerűen nem talált rá a megfelelő szektorokra.
Valamennyi új IDE/SATA/SCSI/SAS merevlemez teljesen más módszerrel működik. A szervó garantálja a pozícionálást a gyárban, előre felírt és utólag nem módosítható szektor-markerek segítségével. Így még ha létezne is a fentiekhez hasonló "alacsony szintű formázás", az végleg tönkretenné a merevlemezt, mivel az a fenti szektor-markereket is eltüntetné.

Maradjunk annyiban, hogy amelyik szoftver egyáltalán alacsony szintű formázást ígér - az minimum elferdíti a valóságot (vagy csúnyábban hazudik) és érdemes elgondolkodni, hogy megbízzunk-e egyáltalán ilyesmiben.


> direkt orrba-szájba járatom, ha van baka most jöjjön ki és nem akkor amikor használni akarom.

Ezt pontosan így kell tenni - bár érdemesebb a megfelelő módszerekkel (még egyszer, hiszen elég fontos) végezi a tesztelést:

Hard DIsk Sentinel-ben hiba esetén

1: Lemez -> Rövid önteszt
2: Lemez -> Részletes önteszt
3: Lemez -> Felület teszt -> Olvasás teszt
4: Lemez -> Felület teszt -> Lemez felületének újrainicializálása


> Kicsit fárszató, hogy az ember vesz egy vinyót 12000-13000HUF-ért (2012 elején még a 2Tb-os 12500HUF volt), és
> 72 napos üzemidők után ilyenekkel kelljen foglalkozni.

Rossz hírem van: problémák vadonatúj merevlemezek esetén is előfordulhatnak, ezért érdemes az alapos tesztelés.
Nagyon alapos felhasználók nem ritkán akár napokig is tesztelnek éjjel/nappal, pl. Lemez -> Felület teszt -> Lemez felületének újrainicializálása tesztet beállítva, hogy ismétlődően fusson akár 5-10 alkalommal is. Ez már talán túlzás, de ha tényleg fontos adatok kerülnek a merevlemezre, érthető.

Ha viszont a környezettel kapcsolatos problémákról van szó (két jól működő HDD, mindkettőn hirtelen gyenge szektorok jelennek meg - kicsi az esélye, hogy mindkét HDD-vel gond legyen), az bármikor, bárhol előfordulhat.
A Hard Disk Sentinel pontosan ezért készült, hogy az ilyen (még nem kifejezetten súlyos, nem is igazán merevlemezzel kapcsolatos) problémákat is felismerje és jelezze - amit más programok nagyvonalúan figyelmen kívül hagyhatnak.


> Azok az IDE-és vinmyóim, amik már lassan 10 évesek, semmi bajuk nincs.

Igen, ez így van.


> A 197-es attributum értéke mikor változik át 0-ra, gondolom ha a geyenge szektorról kiderül, hogy jó, vagy végelegesen áthelyezi a rendszer?

Pontosan: akkor csökken a 197-es attribútum értéke, ha
- kiderül, hogy a szektor jó. Ilyenkor semmi más nem történik (azaz nincs áthelyezés)
vagy
- kiderül, hogy a szektor hibás. Ilyenkor megtörténik az áthelyezés, az 5-ös vagy 198-as attribútum értéke (típustól, gyártótól, helyzettől függően) növekszik

De mivel a Hard Disk Sentinel egyből értelmezi és jelzi a szöveges értékelésben ezeket az attribútumokat (is), így azonnal jelez, nem szükséges az értékeket külön figyelni. A kondíció változása a grafikonon (a szöveges értékelés alatt) is elég szembetűnő - pontosan azért, hogy ne maradhasson észrevétlen.


> Nagyon az az érzésem, hogy itt a mágneses réteg minőségével van a baj, mert az adtok fizikai tárolására 5-ször kevesebb hely áll a rendelkezésre.

Ez pontosan így van. Baj nincs a mágneses réteggel, de a nagyobb adatsűrűség nagyobb precizitást kíván sávraállás, működés tekintetében.
Az eszközök nagyon sokat finomodtak (azért meg kell említeni a korábbi HDD-khez képest jelentősen kisebb zajt, áramfelvételt, bővülő kapacitást és nagyobb sebességet), ez viszont együtt jár azzal, hogy jóval érzékenyebbek is lettek.
Az IDE kábel ritkán volt kontakthibás, gondot maximum a hibásan csatlakoztatott kábel okozott. A tápeállátásra sem volt (talán...) annyira érzékeny.
Ezzel szemben egy mai, modern SATA HDD esetén azért egy rosszabb minőségű tápegység, egy lazább/lötyögős SATA kábel (egyik sem ritka) máris elkezdi termeli a gyenge szektorokat, adatátviteli hibákat és okozhat adatvesztést is.

Remélem, tudtam segíteni és hasznos információkat adni ! ;)

Üdvözlettel

Máthé János
fejlesztő
Gipsz_Jakab
Posts: 4
Joined: 2013.03.07. 16:25

Re: Western Digital WD GreenPower

Post by Gipsz_Jakab »

Tisztelt Fejlesztők!

Mint írtam, a merevlemezeket, mind a 2 darabot átvizsgáltam a HDsentinel 4.20-al, majd a másikat már a 4.30-al. Az átvizsgálás első alkalommal csak Read Scan volt, utánna Read-Write-REad-Verify volt. Minden esetben az első alkalommal kiírta a hibás szektorokat, ha kell ezt az eredmény el tudom küldeni, mert elmentettem a végén. Utánna jött, az írási Destructív teszt, az is jelezte e Gyenge szektorokat, de nem javította ki egyiket sem. Majd amikor tapasztaltam, hogy a HDsentinel ezeket nem fogja kihavítani, akkor fordultam a "HDD Regenerator 2011" és a "HDAT2" progikhoz. A HDAT2 ingyenes, funkcióban mindekettő ugyanazt tudja, a HDAT2 kicsit többet is, mert az pld Secirity törlést is tud.

A tesztenél az HDsentinel olvasási tesztje 3:48 percig futott, mind a 2 vinyón. Az írási teszt már kicsit húzós volt annak 8:53 perc kellett. 4-5 nap után láttam, hogy ez nem oldja meg a problémámat.

Kezdeti hiba jelentkezésekor az:
1. vinyón: 197-esből 5, 198-asból 2 volt, a HDsentinel teszjei után 197-es 9, 198-as 3.
2. vinyón: 197-esből 2, 198-as nem volt, a HDsentinel teszjei után 197-es 3, 198-as nem volt.

Mindkét vinyón 1-db FAT32-es partició van 32Kb-os cluster mérettel. Erre a célra NTFS-re formázás után, anet-ről letöltött FAT32GUIFORMAT-al formáztam, mivel a Windows-ok nem hajlandóak 198Gb-nál nagyobb particiót FAT32-re formázni.

Az 1. vinyón a gyenge szektorok a lemez elején a BPB-től kezdődtek. A gépen van MS-DOS 7.10 a sime W98-as DOS-a, BootMenü-ből tudok W2K,WXP, MS-DOS 7.10-el bootolni. DOS-ból látszólag jó volt az 1. vinyó, csak a Windows-ok szuttyogtak vele. Furcsa az, hogy a FAT-elnek 2 másolata van, nem értem, ha DOS-ból látok egy 1Tb-os FAT32 particiót, akkor a Windows miért nem látja? Itt gyakorlatilag a BPB-volt rossz, de ez i 2-szer van a FAT-oknál, a DOS a 2-es másolatából kezelte ekkor, a Windows meg képtelen volt rá, holott az MS-DOS 7.10-et séa két Windows is mind a MS írta.

Az 1. vinyónál egy sima regenerálás a "HDD Regenerator 2011"-el és a "HDAT2"-vel megoldotta rossz gyenge szektorokat. Ezek úgy javítják, hogy a teljes sávot beolvassák, majd a fel előmágnesezési áramát a gyári értéknél magasabbal a sávot leformázzák és vissza írják, majd ellenörzik, ha nem jó, akkor jöhet a tartalék terület, de itt nem csak regenerálni kellett.

Utánna HDsentinel rövid önteszt, majd szállítási önteszt és a 197-es 198-as hibák nullázodtak.


A 2. vinyónál a hibák a lemez 2/3 részétől voltak, a két említett regeneráló porgi regenerálta, nem volt szükség tartalék területre helyezniük. A 197-es 198-as hibák ezek után nullázódta, de amikor a 2. vinyó találkozott a Windows alatt a HDsentinellel, akkor ezek ismét visszaállítódta a regenerálás elötti értékre. Mindha vlami adatbázisból, vagy regisztriből elszedte volna.

A 2. vinyónál ekkor kezdtem a HDsentinel tesztjeit ismét, olvasási teszt, majd destructív iíráési teszt, de a HDsentinel nem jelzett hibát, a felület teljesen ép volt.

Ekkor, mivel már 2 napot erre szántam, meuntam és ráengedtem a "HDD Low Level Format v4.25"-öt. Az igaz, hogyx órákig futott, de rendbetette a teljes felületet a SMART-al együtt.

A 2. vinyónál a SMART-ban van egy attrimubutum ami a kábelek hibájűára utal abban 6148 van. Ez még a XP SP2-nél jelentekezett, mert amikor a vinyó aludni tért, majd én használni akartam, akkor feléledéskor, ezek száma mindig 1-el nött. Az XP SP3-nál ez megszünt.


Amit javasolnék:
A HDsentinel-ben kellene egy olyan lehetősgé, hogy pld egy olvasási tesz után, amikor 3-4 óráig a felületete végigolvassa, legyen lehetőség a rossznak vélt szektorokat elmenteni egy adatfájlba pdl XML-be, majd kellenne egy olyan menüpotn, ahol ezeket lehetne felújítani (regenerate) és ott opciónálisan ki lehessen választani egy már az olvasási teszt alapján készített BAD SECTOR lista XML fájt.

UI:
Kérem jelezze hogy küldjem-e a 2 vinyó olvasási tesztjének az eredményék.

Üdvözlettel:
Gipsz Jakab
User avatar
hdsentinel
Site Admin
Posts: 3010
Joined: 2008.07.27. 17:00
Location: Hungary
Contact:

Re: Western Digital WD GreenPower

Post by hdsentinel »

> Az átvizsgálás első alkalommal csak Read Scan volt, utánna Read-Write-REad-Verify volt.
> Minden esetben az első alkalommal kiírta a hibás szektorokat, ha kell ezt az eredmény el tudom küldeni, mert elmentettem a végén.

Az olvasás teszt (ahogy írtam) a problémákat nem javítja, csak megmutatja.
A Read-Write-Read-Verify (adatterület felfrissítése) sem minden esetben javít, ez igazából más céllal készült, ha pl. flash tároló (memóriakártya, pendrive) állapotát frissítené fel az ember.

> Utánna jött, az írási Destructív teszt, az is jelezte e Gyenge szektorokat, de nem javította ki egyiket sem.

A "Lemez felületének újrainicializálása" teszt egészen biztosan javította a gyenge szektorokat - mivel ez az egyik fő feladata.

> Ezek úgy javítják, hogy a teljes sávot beolvassák, majd a fel előmágnesezési áramát a gyári értéknél magasabbal
> a sávot leformázzák és vissza írják, majd ellenörzik, ha nem jó, akkor jöhet a tartalék terület, de itt nem csak regenerálni kellett.

Erre nem mondanék semmit, csak annyit, hogy elég durva lenne, ha szoftveres úton (azaz speciális, teszt-környezet és megfelelő gyári hardver nélkül) lehetne ilyet tenni egy merevlemezzel.

> hibák ezek után nullázódta, de amikor a 2. vinyó találkozott a Windows alatt a HDsentinellel, akkor ezek ismét visszaállítódta a
> regenerálás elötti értékre. Mindha vlami adatbázisból, vagy regisztriből elszedte volna.

Ez elképzelhető, de ez teljesen független a Hard Disk Sentineltől és a merevlemeztől.
Ha az egyik "nem javasolt" Intel illesztőprogram van használatban (9.6 előtti vagy 10.8. 11.0, 11.1, 11.2, 11.5) az számos esetben teljesen kusza értékeket biztosít a merevlemez állapotáról. A Hard Disk Sentinel (főként az újabb verziók az újabb hibás illesztőprogramokhoz) számos szűrőt tartalmaz, hogy a téves állapotot kizárják, de lehetséges, hogy a korábbi változat és a hibás illesztőprogram mégis a korábbi állapotot mutatta.
Ez állhat annak hátterében, hogy úgy TŰNT, hogy nem került a probléma javításra - pedig az megtörtént.
Ahogy írtam, a Riport -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek ennek kivizsgálásában is segíthet(ett volna), hogy ne legyen félreértés.
Esetleg a Hard Disk Sentinel DOS-os változatáról indítva a gépet kijöhetett volna az eredmény, mivel olyankor nincsenek problémát okozó illesztőprogramok betöltve.

> A 2. vinyónál ekkor kezdtem a HDsentinel tesztjeit ismét, olvasási teszt, majd destructív iíráési teszt,
> de a HDsentinel nem jelzett hibát, a felület teljesen ép volt.

Mivel addigra a hibák már javításra kerültek.

> Ekkor, mivel már 2 napot erre szántam, meuntam és ráengedtem a "HDD Low Level Format v4.25"-öt.
> Az igaz, hogyx órákig futott, de rendbetette a teljes felületet a SMART-al együtt.

Ahogy írtam, nem létezik alacsony szintű formázás - főleg nem fér hozzá a SMART-hoz.
Így annyi történhetett, hogy az illesztőprogram végre "észhez tért" és a valódi jó, javított állapotot mutatta.

> A HDsentinel-ben kellene egy olyan lehetősgé, hogy pld egy olvasási tesz után, amikor 3-4 óráig a felületete
> végigolvassa, legyen lehetőség a rossznak vélt szektorokat elmenteni egy adatfájlba pdl XML-be,
> majd kellenne egy olyan menüpotn, ahol ezeket lehetne felújítani (regenerate) és ott opciónálisan ki
> lehessen választani egy már az olvasási teszt alapján készített BAD SECTOR lista XML fájt.

Igen, ez tervben és előkészítés alatt van ;)

> Kérem jelezze hogy küldjem-e a 2 vinyó olvasási tesztjének az eredményék.

Az eredmények, riportok mindig hasznosak (főleg a kettő együtt) mivel így jobban ellenőrizhető az állapot.
Az olvasási tesztek eredményét (a felületi térképet) azért is érdemes elmenteni, mert ha a későbbiek során ismét előfordul probléma, egy ismételt olvasási teszt segítségével ellenőrizhető és összevethető, hogy a felület azonos pontján (pontjain) van-e hiba, vagy esetleg teljesen máshol, látszólag véletlen területeken. Utóbbi szintén arra enged következtetni, hogy nem magával a merevlemezzel, hanem valamilyen környezeti tényezővel lehet gond, ami a merevlemezt (de legalábbis a tárolt adatokat) akár károsíthatja.
Gipsz_Jakab
Posts: 4
Joined: 2013.03.07. 16:25

Re: Western Digital WD GreenPower

Post by Gipsz_Jakab »

Tisztelt Fejlesztők!

Lefuttattam az önök álltal írt 3 féle felület tesztet, egyik sem javítoota csak detektálta. Utánna több MS-DOS alatt futó probrammla megnéztem és elmentette az így készolt DOS alatti LOG fájlokat. Ezek között szerepetl a HD Sentinel v1.07-es is a DOS verzió és az is mutatta a 197-es és 198-as attribútummok nullűától eltérő értékét. Ezekről az állapotokról a javítás elött és után is készítettem HTML fomatumú lemez riport-ot. Küldeni Mailban nem lehet, mert a szolgáltató SMTP-je nem támogatja. A programnak meg megadni nem akarom a saját MAIL accountomat. A HTML fájlokat és a HD sentinel Dos LOG ját, valamint a többi logot is elküldön az oldalon található email címükre.


Lehetséges, hogy a Windows írási gyorsítótára kever be a dolgokba, mert ezek a hibák (197-es 198-as attr) nem ugyanazon a helyeken vannak, hanem mindig máshol. A 2. vinyónál 2 hét alatt már 2-szer kellett gyógyítani. Ezek a hibák ilyen műmájjer hibák, mert mindíg ki lehet javítani, és egyszer sem használta a tartalék területet. A SATA kábeleket megnéztem, azokkal semmi baj. Ezek a hibék mindíg akkor jelentkeztek, amikor a Windows-t újraindítottam, mert szükséges volt. Program telepítések után nem minden esetben kell újraindítani. Ezek az esetek azok, amikor a telepített progi a HKEY_CURRENT_USERS hive-be ír. Ekkor elég a kijelentkezés, majd újra be kell lépni. Ez azért van így, mert a Windows a kijelentkezéskor elmenti és bezárja az aktuális júzer REGSITRY hive-jét, mivel nem tudja megjósolni, hogy a belépéskor a kilépett, vagy egy másik júzer akar belépni. Újraindítani csak akkor kell ha a telepített progi a HKEY_LOCAL_MACHINE hive.be ír, mert azt a ki és belépés nem zárja le és nem ovassa újra.

Eszembe jutott, hogy van nekem egy SIL 3112-es vagy 3114-es, fejből nem tudom, az egyik PATA a másik SATA, PCI-os vezérlő. Azzal nem használtam még eddig ezeket a vinyókat. Persze ideális az lenne, mitna 486-os korszakban, volt egy olyan ISA-s IDE HDD vezérlőm, amiben volt a i80286 proci és 2Mega RAM. Abban az volt a jó, hogy egy hardware resetnél is előbb kiírta a 2 Mega Cache-ét a vinyóra addig és csak utánna adott HW reset-et a vinyóknak, addig meg a WAIT vonalán várakoztatta az alaplap hozzáfurduló egységeit.

alaplap ASUS P5SE800 (i865PE)
proci P4 Pentiun 3.00Ghz
memória 4x512Mb 400Mhz Kingston DDR2 (összesen 2Gb Dual Channel, Linear Mode)
a lemez-vezélők alalapra integráltak

A telepített Intel Chipset Driver:
*********************************************************
* Product: Intel(R) Chipset Software Installation Utility
* Release: Production Version
* Version: 6.0.1.1002
* Target Chipset#: Intel(R) E7520 & Intel(R) 915G/P/GV
* Date: May 07, 2004
*********************************************************

Ettől újabb erre az alaplapra nincs, a nagyobb verziók nem jók:
- az i865PE-hez
- az Intel(R) 82801EB Ultra ATA tároló vezérlő (24D1)
- az Intel(R) 82801EB Ultra ATA tároló vezérlő (24DB)

chipkészlethez, tehát ezzel tudom használni.

----------------------------------------------------------------------

Driver Secription: Intel(R) 82801EB Ultra ATA Storage Controllers
Driver Date: 2004.03.25.
Driver version: 5.1.0.1009
Driber Info: ICH5IDE.INC
Hardware ID: PCI\VEN_8086&DEV_24D1&SUBSYS_80A61043&REV_02

Driver Resources:
IRQ 05
Port A000-A00F
Port A400-A403
Port A800-A807
Port B000-B003
Port B400-B407

----------------------------------------------------------------------

Driver Secription: Intel(R) 82801EB Ultra ATA Storage Controllers
Driver Date: 2004.03.25.
Driver version: 5.1.0.1009
Driber Info: ICH5IDE.INC
Hardware ID: PCI\VEN_8086&DEV_24DB&SUBSYS_80A61043&REV_02

Driver Resources:
IRQ 05
Memory FFEFFC00-FFEFFFFF
Port 8400-840F
Port 8800-8803
Port 9000-9007
Port 9400-9403
Port 9800-9807

----------------------------------------------------------------------

Üdvözlettel:
Gipsz Jakab
User avatar
hdsentinel
Site Admin
Posts: 3010
Joined: 2008.07.27. 17:00
Location: Hungary
Contact:

Re: Western Digital WD GreenPower

Post by hdsentinel »

Tisztelt Gipsz Jakab !

Mindenképpen jó ötlet lenne más vezérlővel megnézni.
Ahogy látható, ezek a problémák nem utalnak valódi merevlemez-hibára, egészen biztosan a működési környezettel függ össze a dolog.
Esetleg túlhúzás (overclock) is okozhatná, a konfiguráció leírásánál ez nem jelent meg, ezért gondolom, itt nincs erről szó.

Az említett Silicon Image vezérlők (3112, 3114) mindkettő SATA-s, csak az egyik 2, a másik 4 portos, érdemes lenne megpróbálni esetleg valamelyikkel.
(A Silicon Image 0680 vezérlő a PATA-s).

Az e-mail küldésben a megadható adatok (szerver, felhasználónév, stb...) arra készültek, hogy a program magához a felhasználóhoz küldjön állapot-jelentéseket, riasztásokat, ezzel további adatok a fejlesztőnek nem küldhetőek, de az info@hdsentinel.com címre bármilyen levelező-programból küldhető az eredmény, fájlok további vizsgálatra. A Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opció a legjobb megoldás az aktuális állapot küldésére, hogy az ellenőrizhető, vizsgálható legyen.
Gipsz_Jakab
Posts: 4
Joined: 2013.03.07. 16:25

Re: Western Digital WD GreenPower

Post by Gipsz_Jakab »

A "HDD Regenarator 2011"-ről a ezt írták:

Ha a merevlemez fizikailag károsodott, akkor nincs az a szoftver a világon, ami helyre teszi nekünk. Ha elpattant a fej, fizikai sérülés keletkezett a lemez felszínén, teljesen eltűnt a firmware terület, akkor nincs más hátra, mint az új vinyó vásárlás.

Azonban a „legvégső” esetek – a felhasználók többségénél először csak pattogás, klattyogás, és a bad szektorok megjelenése mutatja, hogy a lemez nemsokára kileheli a lelkét. A gép instabil és gyakran lefagy, egyre nehezebben bootol, ráadásul néha nehézségeink vannak a fájlok másolásával. Ilyenkor, ha nincs még biztonsági másolatunk, érdemes gyorsan készíteni. De mi van, ha már megjelentek a bad szektorok és nem tudjuk egy egyszerű „másik vinyóra” másolással megoldani a dolgot. Van megoldás, ilyen a "HDD Regenerator 2011".

A szoftver bármilyen merevlemezt megkísérel mentesíteni a rossz szektoroktól, legyen az NTSF, FAT, FAT32, EXT,EXT2, Linux SWAP, vagy akár le nem formázott lemez. Windowsból közvetlenül is indítható, de ha annyira rossz a helyzet, hogy már a Windows sem jön be, akkor indító CD-ről is működik, operációs rendszer nélkül.

A "HDD regenerátor" megkeresi az olvashatatlan/írhatatlan szektorokat (ezek többnyire inkorrekt mágnesezés eredményei a lemezen), és egy hardverfüggetlen algoritmus alapján megpróbálja helyrehozni azokat – nem úgy, mint az alacsony formázás, ami csak eltünteti őket egy egyszerű nulákkal való felűlírással.

Az eljárás végén, adataink nem sérülnek, a lemez újra olvasható lesz, mi pedig végre használhatjuk a lemezt. Készüljünk fel rá, hogy a folyamat rengeteg időt fog igénybe venni, a nagyobb winchesterek esetén nem ritka a 15-18 órás várakozás (érdemes úgy használni, hogy elindítjuk, elmegyünk lefeküdni, majd reggel ránézünk, hogy hol tart.

Megjegyzés: A Magyar nyelvű fordítást a Google nyelvi fordítójával készült.
User avatar
hdsentinel
Site Admin
Posts: 3010
Joined: 2008.07.27. 17:00
Location: Hungary
Contact:

Re: Western Digital WD GreenPower

Post by hdsentinel »

Köszönöm ! A Hard Disk Sentinel is pontosan így működik, ráadásul jelez, hogy mi a probléma, mikor romlik az állapot, mikor milyen módon érdemes javítani.

Ahogy az egyes tesztek leírásában olvasható, pl.

" Az esetleges gyenge szektorokat és rejtett problémákat felülvizsgálja és a hibás szektorokat áthelyezi a tartalék területre (ez a művelet a regeneráció).

A teszt után a tároló eszköz jobban használható, mivel a továbbiakban hibás területek szerepét a tartalék szektorok veszik át.
Hosszadalmas és időigényes művelet, főként ha az újrainicializálás szintje (a felülírások száma) magas.
A teszt egyszerűbb változata más alkalmazásokban (tévesen) alacsony szintű formázás (low level format) néven is szerepelhet.

A teszt méri az egyes blokkok átviteli idejét és folyamatosan sötétedő színnel jelzi a lassabban kezelhető részeket."
Post Reply