Külső USB-s házak

Tapasztalatok merevlemezekkel, SDD-kkel, USB eszközökkel, merevlemez vezérlőkkel, alaplapokkal kapcsolatban.
Istvan
Posts: 1
Joined: 2010.11.03. 20:01

Külső USB-s házak

Post by Istvan »

Üdvözlet!
A problémám körülbelül három hete kezdődött. Vásároltam egy Western Digital WD15EARS típusú 1,5 TB-os merevlemezt, és hozzá egy külső házat is. Egy nagyobb állományt próbáltam átmásolni a gépemre amikor belassult a másolás és I/O hibával megállt az egész és a gép is kifagyott. Felraktam a hdsentinel próbaváltozatát és 99%-os kondíciót jelzett, továbbá a lemez felületén két darab gyenge szektort érzékelt. Nem nyílt lehetőségem felületi vagy ön-teszt elvégzésére. Ez a 99%-os kondíció kitartott egy hétig, és utána lecsökkent 98%-ra, és most már a két gyenge szektorból már hibás szektor lett. Egy másik programmal sikerült feluleti tesztet csinálnom és ténylegesen talált két hibás szektort. A merevlemezen nagyon sok adat volt, és félve az adatvesztéstől vettem egy ugyanilyen típust (WD15EARS), hogy lementsem az immáron hibás lemezről az adatokat. Sikerült mindent lementenem. A lemezt visszavittem a boltba ahonnan vettem. Ott átvizsgálták és ott is 2 hibás szektor lett az eredmény, a lemezt továbbküldték a nagykerbe, ott szintén átvizsgálták és egy hét múlva kezemben volt az új merevlemez ami a mai napig nincs kibontva. Ezek után ismét meglepetés ért. Amint fentebb írtam adatmentés céljából vettem egy másik merevlemezt és a hdsentinel gyenge szektorokra figyelmeztetett, 100%-os kondíció mellett holott 3 napos volt a lemez.Gondoltam ennyire szerencsétlen nem lehetek, hogy mindkét hibás lemezt én fogtam ki. Kivettem a külső házból és beépítettem a gépbe, közvetlenül rácsatakoztattam az alaplapi sata-II portra. Ezek után nem kaptam hibaüzenetet "a merevlemez állapota hibátlan. Nem található hibás vagy gyenge szektor, nincsenek felpörgési és adatátviteli hibák sem."
A kérdésem ebből következik:
Lehet az, hogy a program nem érzékeli megfelelően usb porton keresztül a merevlemez állapotát tükröző adatokat? Vagy lehet a külső házban lévő elektronika hibája? Még a tápegységre is lehet gyanakodni?
Egy hete van a gépben és semmi probléma nem jelentkezett.
Előre is köszönöm a válaszát
User avatar
hdsentinel
Site Admin
Posts: 3010
Joined: 2008.07.27. 17:00
Location: Hungary
Contact:

Re: Külső USB-s házak

Post by hdsentinel »

Kedves István !

Ahogy láthatta, pontosan érzékelte a program a külső USB-s merevlemezt és annak állapotát, hiszen jelezte a közelgő problémákat, melyek később valóban hibás szektorokká alakultak. A külső USB-s ház valóban okozhat gondot, ez nem ritka, főként nagy kapacitású merevlemezeknél, mivel a külső USB házban található USB-ATA híd chip (ami a merevlemez és az USB csatorna közötti kommunikációért felelős) nem minden esetben van felkészítve ilyen kapacitású (1 TB-nál nagyobb) merevlemez pontos kezelésére.
Az USB adatkábel is okozhat gondot, érdemes a lehető legrövidebb és vastagabb USB kábelt használni és csak a hátsó (alaplapi) kivezetést használni, USB hosszabbító/toldó/hub/első kivezetés nélkül.
A külső ház tápegysége is lehet gyenge láncszem.
Nem ritkán a külső házban a hőmérséklet elég magas - ez is kiválthat ilyen jellegű problémát.
(esetleg a Riport menü Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót használva meg tudom vizsgálni, hogy milyen chipről van szó ill. milyen a jelenlegi állapot, hőmérséklet).

Ahogy láthatta, közvetlenül az alaplapra és tápra kötve a második merevlemezzel már nem volt gond, könnyen lehet, hogy az elsővel sem lett volna, mivel a merevlemez csak "elszenvedte" a környezet által kiváltott problémákat.
Istvan wrote:a hdsentinel gyenge szektorokra figyelmeztetett, 100%-os kondíció mellett holott 3 napos volt a lemez.
Ez ebben a formában biztosan nem történhetett meg: ha gyenge szektorról van szó (akár csak egyről is) a program biztosan nem mutat 100%-os kondíciót. A környezet (a külső ház vagy a fentiek) miatt ez akár 3 nap alatt is csökkenhet (sőt, akár még hamarabb is).

Érdemes(ebb lett volna) a programban a Lemez menüben található tesztek segítségét hívni, mivel a Rövid / Részletes öntesztek a merevlemez belső tesztjei és így függetlenek a kapcsolat típusától, esetleges problémáktól, azaz jelzik, ha valóban a merevlemezzel van gond, míg a Felület teszt alatti tesztek intenzív adatátvitelt végeznek és felszínre hozzák ha van még lappangó probléma a lemez felületén.
Oroszi779
Posts: 1
Joined: 2016.11.16. 17:40

Re: Külső USB-s házak

Post by Oroszi779 »

Sziasztok! Nem talaltam megoldast a problemara. Remelem, itt esetleg valaki talalkozott mar hasonloval es tudna infot adni, hogy ez mitol lehetseges. Adott egy Samsung (Seagate) ST1500LM006 HN-M151RAD 1.5TB merevlemez (Firmware: 2BC10008) USB 3.0 kulso hazban. A Hard Disk Sentinel a kovetkezo informacioval letudja a letezeset a merevlemeznek : "A merevlemez állapota ismeretlen.
A konfiguráció nem teszi lehetõvé az állapot-információ kiolvasását." Valamint "?" -jel mind a homersekletnel es a kondicional is. Ettol fuggetlenul, tokeletesen mukodik, barmilyen muveletet vegzek rajta (olvasas,iras). Viszont, alvo allapotbol valo visszatereskor nincs a merevlemez sehol. Nem mukodik csak villog az allapotjelzo LED a kulso hazon. Eszkozkezeloben sincs. Semmilyen program nem latja. Ilyenkor ujrainditas. A csavar a dologban, hogy ezt produkalja Win10 op.rendszeren. Mikozben Win7 alatt pedig a Hard Disk Sentinel, tokeletesen beolvassa az adott merevlemezt es a hozza tartozo informaciokat. Valamint alvo allapotbol valo visszatereskor is "megvan" a merevlemez es "nem tunik el",mint Win10-en. Valoszinunek tartom, hogy valami driver okossag lehet. Viszont, ezt azert is furcsalanam,mivel Win7 alapdriverek tobbnyire regebbiek,mint a Win10 driverek. Termeszetesen, -az ujabb nem minden esetben jobb- itt is elofordulhat. Csak furcsa ez szamomra.
User avatar
hdsentinel
Site Admin
Posts: 3010
Joined: 2008.07.27. 17:00
Location: Hungary
Contact:

Re: Külső USB-s házak

Post by hdsentinel »

Igen, a legvalószínűbb az USB vezérlő drivere, mely gondot okoz: mely egyrészt blokkolja a speciális (állapot-felismerést végző) parancsokat, másrészt nem megfelelően működik alvó állapot után.
Igen, tökéletes példa, hogy az újabb driver nem mindig jobb, mint a régi .... :)

Az sem ritka, hogy a vezérlőhöz, USB eszközökhöz speciális illesztőprogram kerül telepítésre, mely "jobb" működést biztosít.
Például VIA USB vezérlő esetén az egyes USB háttértárakhoz "VIA USB Mass Storage Device" driver kerül telepítésre, mely hasonló problémákkal küzd. Ezt lecserélve Microsoft alap "USB Mass Storage Device" illesztőprogramra általában a probléma megoldódik.

Érdemes lenne a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót használni.
Így kiderülhet az aktuális USB vezérlő, illesztőprogram - és ennek vizsgálata segíthet megtalálni a megoldást.
Post Reply