Samsung HD753LJ - Fokozatosan csökkenő teljesítmény

Tapasztalatok merevlemezekkel, SDD-kkel, USB eszközökkel, merevlemez vezérlőkkel, alaplapokkal kapcsolatban.

Samsung HD753LJ - Fokozatosan csökkenő teljesítmény

Postby Dezsike » 2011.01.14. 00:06

Régóta használtam a Hard Disk Sentinel ingyenes változatát, amóta 2 éve majdnem adatvesztés történt, csak a saját figyelmességemnek köszönhettem akkor, hogy időben észrevettem a problémát (a lemez folyamatosan leállt és újra felpörgött). Azóta számos merevlemez volt a gépben, amikről időnként teszt riportot is küldtem. Ma kora délután megvásároltam a program alapváltozatát amivel a lemez felület tesztek elérhetővé váltak, lefuttattam egy olvasás tesztet, melynek érdekes eredménye lett (a gépen nem futott semmi egyéb alkalmazás a teszt alatt, vírusirtót is beleértve). Bár a felület teljes mértékben olvasható volt, itt-ott akadtak nagyon lassan elérhető helyek, de ami a legérdekesebb, a kezdeti nagyon gyors olvasási sebesség a teszt végére több mint a felére esett vissza annak ellenére, hogy a teszt alatt a hőmérséklet alig változott és meg sem közelítette az átlagos használat alatt általában mért értékeket. A program által készített grafikonokat belinkelem:
Felület:
Image
Hőmérséklet:
Image
Teljesítmény:
Image
Az ilyen mértékű teljesítménycsökkenés szekvenciális olvasás esetén normális? Mert a véletlenszerűen elhelyezkedő fájlok olvasásánál tudom, hogy igen, mivel a fej az egyes területeket különböző idő alatt éri el, de itt az olvasás sorba történt. A program a teszt előtt és után is 100%osnak írta a lemezt. Azért érdekes, mert a laptopomon is elvégeztem a tesztet, ahol igaz ennél lassabb, de minimális ingadozásoktól eltekintve konstans eredmény született, bár nagyobb hőmérsékletváltozással.
Dezsike
 
Posts: 1
Joined: 2011.01.13. 23:21

Re: Samsung HD753LJ - Fokozatosan csökkenő teljesítmény

Postby hdsentinel » 2011.01.14. 11:15

Köszönöm a kérdést és köszönöm, hogy a program regisztrált változatát használja!

A kisebb, sötétebb részekkel kapcsolatban:

Ha más program, alkalmazás nem fut, akkor is az operációs rendszer működése miatt lehetséges, hogy ilyen kisebb területek sötétebb színnel jelennek meg, mivel az etalonhoz képest alacsonyabb sebesség volt mérhető. Ezt azonban nem merevlemez-probléma okozza, egyszerűen az, hogy míg a program olvasná az adott blokkot, addig az operációs rendszer mást "szeretne" (pl. egy fájl beolvasása) és így a merevlemez lassabban szolgáltatja az adatot a Hard Disk Sentinel felé.
Ennek kiküszöbölésére több megoldás is lehetséges:
1) a program alapban megkísérli kizárólagos módon használni a merevlemezt. Ilyenkor minden lemezművelet más programnak (de még az operációs rendszernek is) tiltásra kerül, azaz semmi nem szólhat be az eredménybe. Ez viszont csak olyan lemezeknél lehetséges, amin nincs futó operációs rendszer és nincs használatban róla semmilyen fájl, mappa, program, stb.
Ha jól látom, itt rendszer-merevlemezről van szó, ezért ez ilyenkor nem lehetséges.
2) közvetlen a teszt indítása előtt a tesztet leíró ablakban a Beállítások fület választva megadható, hogy a teszt ismétlésre kerüljön 2 vagy több alkalommal. Ilyenkor az ismételt teszt vélhetően kiszűri a lassabb helyeket (mivel azok nem a fizikai pozícióhoz kötődnek, hanem ahhoz, hogy az operációs rendszer mikor végzett valamilyen lemezműveletet).
Mindazonáltal a jelenlegi helyzetben nincs ok aggodalomra, a sebesség-grafikonon leolvasható, hogy a sebesség-csökkenés nem volt drasztikus.

A sebességcsökkenéssel kapcsolatban:

Ez a csökkenő sebesség-grafikon teljesen normális jelenség. A merevlemezek (néhány kivétellel) állandó forgási sebességgel rendelkeznek. A lemez felületén található szektorok állandó méretűek. Ezek alapján könnyen belátható, hogy a lemez külső sávjain fizikailag több szektor helyezkedik el, mint a belsőkön:

Image

Így állandó sebesség mellett egy fordulat alatt a külső sávokon (a merevlemez "elején") több szektor írható/olvasható, azaz nagyobb a sebesség, mint a lemez "végén" (a belső sávokon). Arányaiban általában szinte pontosan felére esik vissza a sebesség.
(Emiatt régen volt lehetőség a gyakran használt állományokat a lemez elejére pakolni, hogy azok gyorsabban kezelhetőek legyenek).

Ha a laptopban, USB-s merevlemez-házban vagy egyéb körülmények között a merevlemezhez tartozó sebesség-grafikon nem ilyen alakú, hanem egyenes, az azt jelenti, hogy a merevlemez nem képes a maximális átviteli sebességgel dolgozni, valami korlátozza az átvitelt.
Ez lehet pl. egy nem megfelelő rendszer-beállítás, adatátviteli vagy kábel-hibák miatti sebességcsökkenés vagy (IDE merevlemez esetén) nem megfelelő adatkábel vagy az USB-s kapcsolat ami korlátozza a sebességet.

Esetleg érdemes lenne a Riport menü Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót használni a laptopon (is), így ellenőrizni tudom a helyzetet és esetleg kiderülhet, mi a helyzet pontosan.
User avatar
hdsentinel
Site Admin
 
Posts: 2402
Joined: 2008.07.27. 17:00
Location: Hungary


Return to Támogatott hardver eszközök

Who is online

Users browsing this forum: No registered users