Hard Disk Sentinel Súgó - Információk

Az információs panelen a merevlemez számos tulajdonsága megtekinthető. Segítségével leolvasható és ellenőrizhető a gyártó, a modell típusa, revíziója (belső változat azonosítója) valamint sorozatszáma is. Ez segítheti bizonyos esetekben a lemez beazonosítását.

Kijelzésre kerülnek többek között a merevlemezen található logikai meghajtó(k), így több merevlemez, több meghajtó esetén egyszerűen beazonosítható, mely meghajtóhoz mely merevlemez tartozik.

A táblázaton jobb egérgomb lenyomása után lehetséges a táblázatban foglalt információk másolása a vágólapra, melyek így szöveges fájlba, levélbe, dokumentumba beilleszthetők.

IDE, Serial ATA merevlemez

ATA információ

IDE és Serial ATA merevlemezek kezelése az ATA felületen keresztül történik, ezen keresztül a program lekéri és megjeleníti a merevlemezek fizikai tulajdonságait (pl. összes szektorok száma, hibajavító bájtok száma, stb.) Lényeges információ lehet a Puffer mérete, mely megadja, hogy milyen nagyságú belső átmeneti gyorsítótárat használ a lemez. Teljesítmény szempontból érdemes minél nagyobb átmeneti gyorsítótárral rendelkező meghajtó vásárlása.

A merevlemez által támogatott maximális Ultra DMA mód és jelenleg kiválasztott Ultra DMA mód is megjelenítésre kerül. Ez utóbbi határozza meg, hogy jelenleg milyen (elméleti maximum) sebességgel képes a merevlemez és a vezérlő adatokat cserélni. Értelemszerűen minél nagyobb a kijelzett sebesség, annál előnyösebb.

Amennyiben Ultra DMA átviteli mód mellett (0) látható, akkor a rendszer nem használja ki az ultra DMA mód adta lehetőségeket és csak PIO (programozott input/output) módban kezeli a merevlemezt. Ez nem csak a lemez, de a teljes rendszer teljesítményét is jelentősen csökkenti, mivel a processzornak meg kell várni minden egyes írás/olvasás művelet végrehajtását, addig nem képes más feladatot ellátni. Ezért ilyenkor érdemes a konfigurációt ellenőrizni és a problémát elhárítani.

Megjegyzés: bizonyos vezérlők és rendszerek esetében előfordulhat, hogy a merevlemez PIO módban üzemel, de a merevlemeznél a legmagasabb Ultra DMA fokozat került korábban kiválasztásra, így az jelenik meg a programban.

Megjegyzés: a Hard Disk Sentinel ellenőrzi, hogy az ATA információs táblázat teljes és annak ellenőrző összege megfelelő-e. Ez utóbbi biztosítja, hogy az információk nem sérültek és hitelesek - ellenkező esetben bizonyos információk (pl. teljesítmény érték, adatátviteli üzemmód, Serial ATA tulajdonságok) kijelzése pontatlan lehet. Erre figyelmeztet is:

ATA adatok érvényességét ellenörző bájtok

Érvénytelen kontroll bájt és/vagy ellenőrző összeg nem befolyásolja a kondíció és hőmérséklet értékek detektálását és kijelzését.

Akusztika Menedzsment

Akusztikai beállítások

A merevlemeznél lehetőség van az akusztikai jellemzők megtekintésére és beállítására is, amennyiben az támogatott a merevlemez által. Magasabb akusztikai szint esetén a merevlemez gyorsabban (de hangosabban) dolgozik, míg alacsonyabb szint esetén a merevlemez lassabban (de csöndesebben) állítja az író/olvasó fejet a megfelelő pozícióba. A beállítás a merevlemez forgási sebességét nem befolyásolja. Amennyiben a merevlemez támogatja, megjelenik a Beállítás lehetősége is.

Megjelenítésre kerülnek a legfontosabb ATA jellemzők, melyeken leolvasható milyen extra szolgáltatásokat képes nyújtani a merevlemez (pl. biztonsági üzemmód, energiagazdálkodás, stb).

S.M.A.R.T. Tesztek

S.M.A.R.T. öntesztek állapota, teszt indítása

A merevlemez beépített hardveres tesztjeinek eredménye a listában megtekinthető. A merevlemez által támogatott tesztek innen indíthatóak az "Indítás"-ra kattintással. Az egyes ön-tesztek (gyártó által meghatározott) becsült időtartama leolvasható, de tapasztalatok szerint a teszt a jelzettnél akár két-háromszor is több időt vehet igénybe. A Rövid ön-teszt általánosságban teszteli a merevlemez komponenseit (író/olvasó fejek, szervó, elektronika, stb.), míg a Részletes és a Szállítás ön-tesztek (amennyiben támogatottak) a gyártó által meghatározott tesztlépéseket hajtják végre. A Részletes ön-teszt teljes felületellenőrzést tartalmaz, melynek során az esetleges problémás területek is vizsgálatra kerülnek, így időszakosan ajánlott ezt a tesztet elvégeztetni.

A teszt futása alatt egy állapotjelző ablak látható. Az ön-teszt befejezése után hibátlan lefutás esetén megjelenik az ezt jelző üzenet, míg hiba esetén megjelenik a hibás részegység (pl. elektronika, olvasófej, szervó, stb.). Az ön-teszt alatt a merevlemez továbbra is használható. Ilyenkor általában a HDD LED nem világít de hallható, hogy a merevlemez dolgozik. A teszt alatt végzett minden lemezművelet lassíthatja a tesztet és fordítva: a teszt miatt a lemez elérése, írás/olvasás parancsok lassabban hajtódnak végre, ezért nem célszerű komolyabb fájlműveleteket végezni a teszt alatt.

Megjegyzés: a Részletes és Szállítás tesztek (amennyiben támogatottak) csak a regisztrált változatban indíthatóak.

SCSI merevlemez

SCSI merevlemez esetén a megjelenített információk tartalmazzák a lemez azonosításához elengedhetetlenül szükséges információkat, valamint a SCSI eszköz gyártója által megadott (vendor) információkat, a probléma előrejelző funkció meglétét és annak bekapcsolt állapotát valamint a merevlemez állapotát jelző ASC és ASCQ értékeket.