Hard Disk Sentinel Súgó - Teljesítmény

A teljesítmény oldalon leolvasható, hogy a merevlemez mennyi adatot írt és olvasott a jelenlegi munkamenetben, valamint a telepítés óta összesen. Ez utóbbi alapján a napi átlagos írás és olvasás értéke is kijelzésre kerül.

A jelzett telepítési dátumon dupla kattintással megadható az aktuális merevlemez telepítési dátuma - így a napi írás/olvasás mennyiségek ennek megfelelően kerülnek kiszámításra.

A program folyamatosan figyeli és megjeleníti az éppen aktuális írási és olvasási sebességet, valamint, hogy mennyire "megterhelő" a merevlemez számára az aktuális használat. Ez százalékban kerül kijelzésre, hasonlóképpen a Feladatkezelőben megjelenített processzor kihasználtságához.

Amint a program írási folyamatot észlel, piros "led" és a jelenlegi írási sebesség kerül kijelzésre. Olvasás esetén az olvasási sebesség és egy zöld "led" jelenik meg. Természetesen ezek a színek nincsenek kapcsolatban a merevlemez egészségi állapotával.

Az éppen aktuális átviteli sebesség és az aktuális merevlemez kihasználtság alapján a program készít egy becslést, hogy milyen elméleti csúcs sebességet lenne képes elérni a merevlemez ideális körülmények között, rövid időre. Ez az alábbi formula alapján kerül kiszámításra: (elméleti maximum sebesség) = (jelenlegi sebesség) / (lemezkihasználtsági % érték). Tehát pl. ha éppen aktuálisan 20 MB/másodperc sebességgel dolgozik a merevlemez és a kihasználtsági fok 50%, akkor az elméleti maximum 40 MB/másodperc. A mérés pontossága érdekében a túl alacsony kihasználtsági fokú eredmények nem vesznek részt a becslésben, de természetesen ez csak egy elméleti érték, különböző eszközök, gyorsítótár, egyéb programok és az operációs rendszer is torzíthatja az értéket.

A jelenlegi átviteli sebesség és kihasználtság grafikonja számos esetben hasznos lehet: