Hard Disk Sentinel Súgó - Beállítások: Integráció

Integráció

Ez az oldal a szoftver rendszerbe illesztésével, integrációjával kapcsolatos beállításokat tartalmazza. Ezen funkciók használata kizárólag tapasztalt felhasználók számára ajánlott!

Védelem

Lehetőség van arra, hogy a programot jelszóval védjük: jelszó ismerete nélkül a felhasználó nem tudja az aktuális beállításokat megtekinteni és módosítani. Opcionálisan a program információs főablakát is letilthatjuk, így jelszó hiányában a számítógép felhasználója nem férhet hozzá a merevlemez(ek) részletes adataihoz.

Ilyenkor a rendszergazda csak az általa korábban megadott jelszóval képes a megfelelő ablakot megnyitni. A főablak illetve a beállítások ablak bezárása után a szoftver még emlékszik a megadott jelszóra, így ismételt megnyitáskor azt nem kell újból megadni - kivéve, ha az automatikus kijelentkezés opció engedélyezésre került. Ez esetben a megadott idő után a Hard Disk Sentinel a jelszó ismételt begépelésére szólít fel.

A rendszergazdának a szükséges ellenőrzések, módosítások elvégzése után lehetősége van azonnal kijelentkezni a Kijelentkezés Most gomb használatával. Ezután a felhasználói felület ismét jelszóval védetté válik.

Megjegyzés: Ez a funkció csak a regisztrált változatban használható.

Szolgáltatás

A Hard Disk Sentinel kétféle üzemmódban képes működni: Alkalmazás és Szolgáltatás módban. Az Alkalmazás üzemmód az alapértelmezett módszer: a program a (rendszergazda jogosultsággal rendelkező) felhasználó bejelentkezése után elindul és a merevlemezek állapotát felügyeli. A 2.02 változat előtt ez volt az egyetlen működési üzemmód.

Szolgáltatásként (NT Service) futtatva a program az operációs rendszer betöltődésekor a memóriába kerül és aktív - akkor is ha a felhasználó még nem jelentkezett be illetve ha a számítógépet korlátozott jogosultságú felhasználó kezeli. A szoftver ez esetben a felhasználótól függetlenül ellenőrzi a merevlemezek állapotát, riaszt, mentést indít - a másik esethez hasonlóan.

Szolgáltatás telepítés, karbantartás csak rendszergazda jogosultsággal lehetséges. Így a rendszergazdának kell a megfelelő beállításokat, riasztási opciókat megadni, majd a programot szolgáltatás üzemmódba átváltani. Célszerű az előző (védelem) menüpont használatával kombinálni, az illetéktelen felhasználást megakadályozandó.

Tudnivalók a szolgáltatás üzemmódról:

Távfelügyelet

WebStatus engedélyezése: bekapcsolt állapot esetén helyi vagy távoli számítógépről/mobiltelefonról/PDA-ról egy böngésző segítségével információ kérhető az adott gép állapotáról. A hozzáférés opcionálisan jelszóval védhető, ez esetben a böngészőben tetszőleges felhasználónév és a Védelem panelen megadott jelszó megadása szükséges a hozzáféréshez.

Lehetőség van a hozzáférés portjának megváltoztatására is az adott hálózati konfigurációnak megfelelően.

Megjegyzés: ez az opció csak regisztrált változat használata esetén aktiválható.

Az opció engedélyezése után a böngészőben az alábbi lekérdezések használhatók:

Megjegzés: a számítógépen (szerveren) a státusz ablaknak nem kell, hogy látszódjon a funkció használatához.

Például: ha a helyi gépen ez az opció engedélyezve van az alapértelmezett beállításokkal, akkor http://localhost:61220/status használható.

Megjegzések: NetLog.txt fájlba kerül naplózásra minden hozzáférés (IP címmel és dátummal együtt), a fentiektől eltérő lekérés esetén 403 Forbidden hibaüzenet jelenik meg a böngészőben. A funkció használatával a fájlrendszer és egyéb adatok távolról NEM érhetőek el. Dinamikus IP cím esetén szükség lehet egy olyan szolgáltatás használatára, mely a dinamikus címet fix névvé alakítja, így a számítógép (szerver) a hálózaton elérhetővé válik. Ilyen szolgáltatást (díjmentesen) biztosít például: http://www.no-ip.com és http://www.dyndns.com .

Két vagy több számítógéphez tartozó Hard Disk Sentinel státusz ablak egyszerűen felhelyezhető egyetlen HTML lapra, melynek tartalma automatikusan frissül, így mindig az aktuális állapotot tükrözi. Íly módon a különböző gépek állapota ennek a lapnak (mely HTML fájl elhelyezhető a hálózatban található webszerveren vagy akár magán a PC-n/mobiltelefonon/PDA-n is) lekérésével ellenőrizhető, akár távolról is. Például:

Szerver kapcsolat engedélyezése: A Hard Disk Sentinel Enterprise változata képes a távoli számítógépek állapotát felügyelni. A központi számítógépen az egyes merevlemezek állapota leolvasható, tesztelhető. Ha ez az opció engedélyezésre kerül, a program válaszol a szerver felől érkező parancsokra, információ-lekérdezésre.

DynDNS, No-IP, egyéb dinamikus DNS szolgáltatás használata: lehetőség van arra, hogy csatlakozásonként változó (dinamikus) IP címmel rendelkező számítógép is állandó, fix néven csatlakozzon az internethez. Így távoli lekérdezés (webstatus, szerver kapcsolat) is lehetséges, mivel a szerver a fix néven keresztül el tudja érni a számítógépet.

Ehhez szükséges, hogy egy fix nevet (ún. hoszt név) hozzunk létre valamely szolgáltatónál, majd beállítsuk a megfelelő adatokat (felhasználó, jelszó, hoszt név). Ezután a program ha érzékeli, hogy IP cím változás történt, 1 percen belül automatikusan frissíti a névhez tartozó IP címet, így a távoli elérés továbbra is lehetséges marad.

A "beállítás" gomb használatával megadhatóak az egyes szolgáltató(k)hoz tartozó adatok. A frissítés után az egeret a megfelelő sorra húzva gyorstippben megjelenik az utolsó szerver válasz, mely (hiba esetén) segít felderíteni a probléma okát (pl. nem megfelelő felhasználónév).