Hard Disk Sentinel Súgó - Beállítások: Műveletek

Ezek a funkciók kizárólag a PROFESSZIONÁLIS változat használata esetén érhetőek el.

Műveletek

Lehetőség van különböző feladatok (továbbiakban: projekt) megadására, melyeket a Hard Disk Sentinel alkalmazás időzítve illetve bizonyos feltételek teljesülése esetén automatikusan lefuttat. Egy-egy időponthoz (eseményhez) több ilyen feladat is köthető, ilyenkor ezek sorban futnak le, a sorrendet a felhasználó állíthatja be. Ezek a feladatok általában adatmentési műveletek de lehetnek teljesen más jellegű műveletek is.

Kezdéskor egy rövid, tömör nevet kell adni a mentési projektnek (ez a későbbiekben nem változtatható meg). Az Új gomb lenyomásával a program felkér a név megadására, majd a projekt adatlapja jelenik meg, mely egyelőre üres.

Az Eltávolítás gomb használatával az éppen aktuális projekt törölhető a projektek listájából, ha már nincs rá szükség. Megjegyzés: törlés esetén ha a projekt bizonyos időpontokhoz, eseményekhez hozzá volt rendelve, a program megerősítést vár a törlés előtt. Törlésnél ajánlatos körültekintően eljárni, főleg ha az adott projekt lefutásához más projekt(ek) is voltak hozzárendelve.

Megadható egy Megjegyzés mező is a projekthez. Ez egy hosszabb leírást tartalmazhat a projekt által végzett feladat(ok)ról. Ha a projekt csak kérdésre futhat, a projekt neve és megjegyzése jelenik meg, mely segítségével a felhasználó eldöntheti, hogy valóban kívánja-e a feladat futtatását.

A projekt típusa lehet:

Megjegyzés: a későbbi változatokban több projekt típus is beépítésre fog kerülni.

Az Indítás most gomb segítségével a beállított projekt azonnal indítható. Indítás előtt minden esetben szükséges a beállítások mentése a Mentés gomb használatával.

A Parancsikon létrehozása az asztalon gomb lenyomásával az aktuális projekthez parancsikon készíthető az asztalra. Így a projekt manuálisan is indítható (még akkor is, ha a Hard Disk Sentinel alkalmazás éppen nem fut). Megjegyzés: a változókat tartalmazó projekt esetén a változók kiértékelése a parancsikon létrehozásakor megtörténik. Ezért ajánlott csak változók nélküli projektek vagy gyakorlatilag állandó változók (pl. %COMPUTER%) használata a manuálisan indítandó projektek megadásánál. Megjegyzés: ez a funkció csak a regisztrált változatban érhető el.

A Mentés gomb segítségével a projekt, az időpontok listái és az események listája mentésre kerül. Ajánlott a funkció sűrű használata, mivel bizonyos funkciók csak akkor érhetőek el, ha az aktuális beállítások mentésre kerültek. Az Alapértelmezett projektek visszaállítása gomb segítségével a legutóbbi mentett állapot kerül visszatöltésre, használatával egy véletlen törlés, módosítás visszaállítható.

A feladatok meghatározása után azok időpontokhoz vagy eseményekhez rendelhetőek. Ilyen esemény pl. a pánik mentés, mely végrehajtásra kerül, ha valamely merevlemezzel kapcsolatban probléma lép fel és az adott problémához a pánik mentés mint figyelmeztetés engedélyezve van.