Hard Disk Sentinel Súgó - Hőmérséklet kalibráció

A merevlemezben található hőmérséklet érzékelő tévedhet és nem feltétlen a valós hőmérséklet kerül kijelzésre. Ez különösen érvényes bizonyos típusokra, nem ritka, hogy 7-9 Celsius fokkal is kevesebbet mutat a lemez a tényleges hőmérsékletnél. Más típusú meghajtók között pedig van egy széria ami jóval magasabb hőmérsékletet jelez a valósnál (akár 15-20 Celsius fok is lehet az eltérés).

Éppen ezért lehetséges és ajánlott egy külső eszköz (pl. infrás hőmérő vagy speciális, hőmérővel ellátott előlapi panel) használatával megmérni a lemez valós hőmérsékletét, majd a mérési eredmény és a program által jelzett hőmérséklet különbségét beállítani (ez a folyamat a kalibráció).

A mérés után kiszámítható a külső hőmérőn látható érték és a programban jelzett hőmérsékleti érték különbsége. Ez a különbség a hőmérséklet eltolás értéke. Lehet pozitív (ha a Hard Disk Sentinel a valós hőmérsékletnél kevesebbet mutat) vagy negatív (ha a szoftver által kijelzett hőmérséklet magasabb a valóságosnál).

Az eltolás (offszet) érték beállítható a merevelemez S.M.A.R.T. oldalán ha a 194-es hőmérséklet attribútumot választjuk és az eltolást a + / - gombok segítségével megadjuk (vagy a számra kattintva egyből beírható a kívánt érték, Celsius fok egységben).

S.M.A.R.T. attribútumok részletes listája, állapotjelzők és grafikonok

A program a továbbiakban minden hőmérséklet értékhez, amit a merevlemeztől kap, hozzáadja (vagy kivonja) a beállított eltolási értéket, ezért a korrekt (valós) hőmérsékletet fogja mutatni.

Ajánlott minden lemezen külön elvégezni a hőmérséklet kalibrációt - ha lehetséges. Még ugyanolyan típusú lemezek használata esetén is elképzelhető különböző hőmérséklet eltolási érték.

Megjegyzés: Ha a kalibráció nem lehetséges (a számítógép háza nem bontható meg) akkor megoldás lehet az, hogy bekapcsolás után közvetlenül megnézzük a program által kijelzett hőmérséklet értékeket és azokat a környezet (szoba, iroda) hőmérsékletével hasonlítjuk össze. Ilyenkor mivel a processzor, videókártya és a többi egység még nem melegedett be nagyon, számottevően nem befolyásolják a merevlemez hőmérsékletét. Természetesen ez csak abban az esetben igaz, ha a számítógép előzőleg lehűlt a környezet hőmérsékletére, tehát nem volt bekapcsolva legalább 8 órán keresztül.

Például ha bekapcsoláskor a merevlemez hőmérsékletét a program 17 Celsius foknak jelzi, de a szobában 22 Celsius fok van, akkor +5 beállítható eltolási értéknek (mivel fizikailag a merevlemez nem lehet a környezeténél hűvösebb). Az így kijelzett hőmérséklet máris közelebb áll a valóságoshoz, de az igazán pontos eltolási érték meghatározásához ajánlott külső hőmérő használata.

Megjegyzés: az eltolási értéket minden esetben Celsius fokban kell érteni, függetlenül attól, hogy a hőmérséklet a programban milyen egységben (Celsius vagy Fahrenheit) kerül kijelzésre.

Megjegyzés: A nem regisztrált változat használata esetén az eltolási értékek a program legközelebbi indításakor automatikusan a kezdőértékekre (0-ra) állnak vissza.