Hard Disk Sentinel Súgó - Hardver Önteszt

Az IDE / Serial ATA / SCSI / SAS merevlemezek hardveres öntesztjei kitűnő módszerek arra, hogy a lemez állapota gyorsan vagy alaposan átvizsgálásra kerüljön. Általában rövid és részletes öntesztek támogatottak a merevlemezek által, de lehetőség van más típusú (szállítási) öntesztre is bizonyos típusok esetén. A lemezek által támogatott önteszteket listája és azok becsült futási ideje a lemezhez tartozó Információk oldalon leolvasható.

Az említett tesztek használata az adatok épségét, biztonságát nem veszélyezteti. A teszt közben a merevlemez továbbra is használható de lassabb lesz (és viszont: a lemez használat jelentősen kitolhatja a teszt futását, akár a becsült időtartam többszörösére is. Ez különösen rendszermeghajtónál jelentős, ahol az op. rendszer ill. egyéb szoftverek által sűrű írás/olvasás zajlik).

A Rövid ön-teszt általánosságban teszteli a merevlemez komponenseit (író/olvasó fejek, szervó, elektronika, stb.). Ez néhány percet vehet igénybe.

A Részletes ön-teszt a fentieken túl teljes felületellenőrzést tartalmaz, melynek során az esetleges problémás területek mélyreható vizsgálata megtörténik, és a talált hibás szektorok a használatból kikerülnek. Időszakosan ajánlott ezt a tesztet elvégezni (különösen ha nem tökéletes kondíciójú merevlemezről van szó).

A Szállítás ön-teszt (amennyiben támogatott) a gyártó által meghatározott tesztlépéseket hajtja végre. Ez általában a mozgó alkatrészek alaposabb vizsgálatát jelenti, segítségével kideríthető, ha szállítás közben valamely részegység sérült.

Az Információk oldalon leolvasható, hogy a legutolsó tesztek mikor kerültek indításra, milyen eredménnyel zárultak (sikeres lefutás illetve valamely részegység miatti hiba) és mennyi ideig futottak. Innen a tesztek azonnal indíthatóak manuálisan de beállítható, hogy időzítve, automatikusan kerüljenek lefutásra akár valamennyi telepített merevlemezen (Professzionális változat, Műveletek oldal).