Hard Disk Sentinel Súgó - Felület Teszt

Ezzel a teszttel a merevlemez felülete vizsgálható meg több különböző módszerrel, melyek egy része nincs hatással a tárolt adatokra, míg más tesztek destruktív jellegűek, azaz a tárolt adatok törlésre kerülnek.

Első lépésben a lemez és a végrehajtani kívánt teszt kiválasztása történik meg. Az egyes tesztek részletes leírása, adatokra gyakorolt hatása áttekinthető, ezek tanulmányozása erősen ajánlott a teszt indítása előtt.

Az alábbi tesztek lehetségesek:

Az egyes tesztekhez kapcsolódóan számos beállítási lehetőség használható:

Általánosságban beállítható, hogy milyen sorrendben történjen a blokkok bejárása, illetve ismételje-e a tesztet a szoftver egymás után több alkalommal, valamint, hogy a merevlemezhez tartozó kötetek (logikai meghajtók) leválasztásra kerüljenek-e a teszt időtartama alatt. Utóbbi erősen ajánlott, mivel így biztosítható, hogy a szoftver kizárólagosan használja a merevlemezt, így pontosabb és alaposabb tesztelést végezve. Rendszermeghajtó (mely tartalmazza magát az operációs rendszert, a felhasználó gyökér (root) mappáját, virtuális memória fájlt) nem zárolható ilyen módon. Rendszermeghajtón csak az adatokat nem befolyásoló olvasás teszt hajtható végre, a rendszert tartalmazó merevlemezen írásteszt végrehajtására nincs lehetőség.

Megjegyzés: bizonyos tesztek és beállítások csak a PROFESSZIONÁLIS változat használata esetén érhetőek el.

Megjegyzés: ha jelszó beállításra került, a program a tesztek használata előtt azt minden esetben kéri, az illetéktelen tesztindítást (különösen a destruktív tesztek kapcsán) megakadályozandó.

Teszt Információk

A szoftver az adatterületet 10000 blokkra osztva mutatja, ez a felületi térkép. Az egyes blokkokra kattintva a blokkokat alkotó szektorok tartalma megjeleníthető, így ellenőrizhető a tárolt adat illetve felülírás után a szektor tartalma. Lehetséges teszt indítása nélkül is megvizsgálni a tárolt adatokat illetve egy korábbi teszt eredményét ismételten előhívni (ha mentésre került) a Nézet gomb lenyomása után. Ez a művelet biztonságos a tárolt adatokra nézve.

Az egyes tesztek során a szoftver ellenőrzi a blokkokat alkotó szektorok épségét. Ha a blokkok hiba nélkül elérhetőek, zöld színnel jelöli meg azokat, melyek egyre sötétedő árnyalata jelzi, hogy a szektorok egyre lassabban kezelhetőek (természetesen a szoftver kiszűri a merevlemezek végén tapasztalható teljesítménycsökkenésből adódó lassulást). Sárga színnel jelzi a sérült de javított blokkokat, melyeket csak többszöri próbálkozás során sikerült elérni és kezelni. Vörös színnel jelzi a hibás blokkokat, melyek többszöri próbálkozásra sem olvashatóak vagy írhatóak (a kiválasztott teszttől függően). Ezeken a hibás blokkokon további ÍRÁS teszt szükséges, mely rákényszeríti a merevlemezt a szektor(ok) átallokálására.

Sérült vagy hibás blokkok esetében mindenképpen szükséges a felület teljes felülvizsgálata valamely ÍRÁSteszt segítségével. Ilyenkor a szoftver rákényszeríti a merevlemezt, hogy a szektorokat ellenőrizze, azok tartalmát a tartalék területre helyezze át és a későbbiekben a tartalék szektorokat írja/olvassa az eredeti hibás terület helyett. Ezt a folyamatot regenerálásnak is hívják. Az eredményül kapott merevlemez jobban használható, akár későbbi teszteken teljesen "zöld" állapotú is lehet (mivel a hibás terület már nincs használatban), viszont a lemez kondíciója ilyen esetben csökken, mivel újabb hibák kerültek feltárásra. Tehát a regenerálási folyamat általában nem javítja a kondíciót, kivéve, ha gyenge szektorok kerülnek felülvizsgálatra és azok állapota stabilizálódik.

A teszt során hibás blokkok elérésekor elképzelhető, hogy a szoftver és/vagy a rendszer nem válaszol, míg az áthelyezési folyamat tart. Ez a hibás terület nagyságától függően percekig de akár órákig is eltarthat. Ilyen esetben nem javasolt a megszakítás, reset és lekapcsolás különösen kerülendő. Ilyenkor az is lehetséges, hogy a lemez vezérlője illetve annak meghajtóprogramja leválasztja a nem válaszoló merevlemezt, így az eltűnik a rendszerből. Ez különösen USB-s átalakító/keretek használata esetén lehetséges, ilyenkor javasolt a merevlemezt közvetlenül alaplapi csatlakozóra kötve tesztelni újra.

A tesztek javasolt végrehajtása: új merevlemez beüzemelésekor alapos írásteszttel (újrainicializálással) meggyőződni a felület épségéről. A véletlen elérési teszt-hez hasonlóan a program méri a teszt alatt a hőmérsékletet, így extrém terhelés előidézésére és a válasz (hőmérséklet és átviteli sebesség) ellenőrzésére is alkalmas. A tesztek végrehajtása javasolt nem csak merevlemezeken, de SSD-k, flash memóriakártyák, pendrive-ok állapotának tesztelésére, adatterületük felfrissítésére időszakosan, megelőzendő az adatok "elszivárgását" a flash memóriacellákból.

A tesztek akkor is használhatóak, ha a hardver önteszt hibával leáll illetve nem támogatott a merevlemez által.

Megjegyzés: a nem regisztrált változat esetén a szektorok tartalma kiolvasható és megtekinthető, de tesztek indítására nincs mód.

Megjegyzés: a teszt folyamán az egyes blokkok átviteli sebességét (és így a sebesség függvényében látható árnyalatot) a háttérben futó alkalmazások és/vagy az operációs rendszer által végzett lemez- és CPU műveletek befolyásolhatják. Emiatt a szoftver a teszt időtartamára megakadályozza a képernyővédő és az esetleges energiatakarékossági üzemmód használatát, valamint emelt szintű prioritással dolgozik. Javasolt a teszt alatt más szoftver(ek) használatát mellőzni, ha a sebességcsökkenés nagyobb mértékű (sötétzöld) illetve nagyobb területet érint (azaz nem csak 1-1 blokkon jelentkezik), akkor érdemes a tesztet megismételni. A teszt ismétlése kérhető a programban, így a blokkok sebességének átlaga alapján jelenik meg a szín, kiküszöbölve a pillanatnyi sebességcsökkenést.

Példák

A merevlemez hasznos adatterületének vége hibás. A hibás területek összefüggő területet alkotnak, komolyabb felületi sérülést feltételezve. Jól látható, hogy a hibás blokkok melletti blokkok is elromomolhatnak, különösen a bal alsó sarokban látható sérült (sárga) blokk utal erre, mely valószínűleg hamarosan rosszabb állapotba kerül. Látható továbbá, hogy amely szektorok nem jeleznek hibát, azok is meglehetősen lassan kezelhetőek. Ilyen esetben célszerű az egérmutatóval az első hibás terület pontos helyét megnézni és egy olyan módon partícionálni a meghajtót, hogy az ez utáni terület már ne legyen használva.

A merevlemez számos hibát produkált, írás- és olvasás műveletek közben megakadt, kondíciója alacsony szintű (30 %). Látható, hogy mely területek érintettek: olvashatatlan (hibás), sérült és lassan kezelhető szektorok váltakoznak.

Ugyanaz a merevlemez többszöri felület-újrainicializálás során. A gyenge szektorok felülvizsgálatra kerültek, a hibás területeket a merevlemez átallokálta, így azok már nincsenek használatban (ezzel párhuzamosan a kondíció csökkent 20%-ra), viszont a lemez felülete meglehetősen sokat javult, az állapot stabilizálódott, a merevlemez még egy ideig használható (de az alacsony kondíció miatt azért kritikus adatok tárolása nem javasolt).

Szintén egy tipikus alacsony kondíciójú (22 %) merevlemez felületi térképe. Többszöri teljes felülírás (újrainicializálás) segíthet a lemez állapotán, de a merevlemez első felének használata nem javasolt (megfelelő partícionálással érdemes kihagyni ezt a részt).